10/19/15 11:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Държавата направи изключение за осигуровките в полза на "Булгартабак" и "Кингс табако"


Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика с  изключение на компаниите - производителки на цигари, информира "Капитал Daily" в днешния си брой. 

Две трети от заетите в сектора работят в две компании - "Булгартабак холдинг", в който акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски и "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако"), свързана със собствениците на "Винпром Пещера", напомня всекидневникът.

Изданието цитира вицепремиера и министър на труда Ивайло Калфин, който възнамерява за увеличи административно със 7.5% минималния осигурителен доход в 37 сектора на икономиката, в които браншовите сдружения на работодателите и синдикатите не са постигнали съгласие за размера на увеличението или изобщо не са преговаряли. Избраният от него процент е средният, постигнат при двустранните преговори в останалите 48 дейности. 

За разлика от обичайната практика досега обаче Калфин допуска изключение за цигарения бранш, където праговете остават на тазгодишното ниво. Мотивът му обаче е фалшив - това бил единственият икономически сектор, при който има спад на продажбите и на заплатите. В същото врезе приходите на "Булгартабак" растат тази година, пазарният дял също, като тенденцията е валидна и за другия местен производител "КТ интернешънъл". Освен това в икономиката има още поне дузина сектори, за които годината е слаба, но за тях изключение не е предвидено. 

В публикацията се припомня, че финансовият министър с промени в акцизите също облагодетелства местните производители на цигари за сметка на вносителите.

Данните на НСИ показват, че в сектор "Производство на тютюневи изделия" към средата на годината има спад на заетостта с 4.2% спрямо второто тримесечие на 2014 г. Вижда се обаче, че намаление има при 1/3 от икономическите дейности. Спадът при цигарения бранш не е и най-големият. При издателската дейности при производството на метали, например, понижението е с над 8%, а в търговията на дребно  с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, - с над 5 на сто. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване