10/19/15 08:05
(http://www.dnevnik.bg/)

Започва делото срещу Пенгезов и още седем души за злоупотреби с евросредства


Софийският градски съд днес се очаква да даде ход на делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Процесът е за злоупотреба с еврофондове за над 400 хил. лв. Подсъдими са и бившият шеф на кабинета на премиера Пламен Орешарски и бивш ръководител на дирекция ОПАК Мария Дивизиев, бившият председател на Военно-апелативния съд (ВАС) Петко Петков, неговият бивш заместник - полк. Владимир Димитров, както и на Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.

Евросредствата са били предназначени за изграждане на информационни системи за прозрачност на военните съдилища. Необходимо е било да се проведат процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за две дейности - разработване на идеен проект и за създаване на информационна система.

Ръководителят на проекта и тогавашен председател на Военно-апелативния съд Веселин Пенгезов е сключил граждански договори за създаване на информационна система без да бъдат проведени никакви законови процедури, посочва прокуратурата. След като експерти от ОПАК са установили, че това противоречи на ЗОП, Пенгезов се среща с Дивизиева и двамата решават да симулират процедури и фалшифицират документи, за да бъдат усвоени средствата, смятат от държавното обвинение. Основен изпълнител на измамата става Петър Петков, който поема председателския пост във ВАС след Пенгезов, а останалите са обвинени като помагачи.

Според прокуратурата Дивизиева е действала "чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието и отстраняване на спънки". Тя е обвинена за това, че умишлено е улеснила Петър Петков да предостави неверни сведения пред дирекция ОПАК към Министерството на финансите.

Двамата бивши председатели на Военно-апелативния съд са обвинени, че в съучастие са присвоили пари, както и че са декларирали невярна информация пред управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите, относно начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта.

Веселин Пенгезов е обвиняем и за това, че не е провел процедура за възлагане на обществена поръчка, както и за сключване на граждански договори с IT специалисти в нарушение на разпоредбите на ЗОП.

Разследването се води още от 2010 г., но едва през пролетта на 2014 г. прокуратурата повдигна обвинения. Независимо от повдигнатите обвинения, Пенгезов на два пъти се кандидатира неуспешно за втори мандат начело на Софийския апелативен съд - през юни 2014 г., когато бе единствен кандидат и оправдава неизбирането си със "задание" от Ахмет Доган и Делян Пеевски, и през ноември 2014 г., когато опонент му бе съдия Стефан Гроздев, който също бе проверяван от прокуратурата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване