10/19/15 09:47
(http://pik.bg)

Очакват се понижения на нивата на реките

Очакват се понижения на нивата на реките

Днес до вечерта, в крайните северозападни райони на страната ще започнат валежи, които ще са с незначителни количества, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Във вторник преваляванията ще са от 5 до 15 л/кв.м., а в сряда те ще обхванат райони от Централна и Източна България. В сряда преваляванията ще продължат и ще са между 10 и 20 л/кв.м. През изминалото денонощие (от 8 часа на 17 октомври до 8 часа на 18 октомври) нивата на наблюдаваните реки в по – голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществена промяна.

Повишения с до +20 см са регистрирани във водосбора на р. Искър (Дунаски басейн). Нивата на повечето реки в страната са около и над праговете за средни и високи води. Водните количества в горните течения на реките Искър, Осъм и Росица (Дунавски басейн), Провадийска и Факийска (Черноморски басейн), Марица и Арда (Източнобеломорски басейн) и Струма (Западнобеломорси басейн) са около праговете за ниски води.

Водното ниво на р. Вит в горното течение е около праговете за екстремно ниски води. Регистрираните изменения на ниватa на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са: В Дунавския басейн колебанията на водните нива са от -26 см до +20см; В Черноморския басейн пониженията са с до -2 см; В Източнобеломорския басейна измененията на речните нива са от -16 см до +15см;

В Западнобеломорския басейн нивата са се изменяли от - 8 с до + 7 см. На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес се очаква водните нива да се понижават или задържат. На 20 и 21 октомври са възможни повишения на реките: Тимок, Витбол, Арчар, Лом, Огоста, Янтра и Русенски Лом, в следствие на прогнозираните валежи. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 19 и 20 октомври са около и под средната многогодишна стойност. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 19, 20 и 21 октомври около и под средномногогодишната стойност.

Нивата ще са под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира ниво в долното течение на реката на 19, 20, 21 и 22 октомври около и под средномногогодишната стойност. До 20-ти нивата ще продължат плавно да се понижават. На 21 октомври се очакват незначителни повишения в горните части на водосбора, а на 22 октомври – в долните части.

В Черноморски басейн днес и утре се очаква водните нива да се понижават или да останат без съществени изменения. На 21 октомври са възможни повишения на южночерноморските реки. В Източнобеломорски басейн днес и утре се очаква речните нива да се понижават или да се задържат без съществено изменение. На 21 октомври са възможни повишения на водните нива в горните течения на реките Тунджа, Марица и Арда. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица, Арда и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира нива под праговете за предупреждение.

В Западнобеломорски басейн се очаква нивата да останат без съществени изменения. На 20.10 и 21 октомври са възможни повишения в горното течение на р. Места и в горното и средно течение на р. Струма. В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване