10/19/15 17:49
(http://pik.bg)

Хладилник с безплатна храна радва бедните във Варна (снимки)

Хладилник с безплатна храна радва бедните във Варна (снимки)

Новата благотворителна инициатива, наречена “Ако си дал”, вече е и във Варна. Става дума за празен хладилник, в който хора, ще могат да оставят храна, дарявайки я по този начин на тези, които са в затруднено положение. Той бе поставен днес на пазар „Чаталджа“, като мястото е част от наетата от варненеца Мирослав Сотиров площ. Toва предаде "Петел".

Инициативата „Ако си дал“ стартира преди около 6 месеца по идея на столичния готвач и бизнесмен Стефан Чолаков, който е поставил над 15 хладилника в София. „Целта е хората, които пътуват често или заминават на почивка, вместо да оставят храната вкъщи да се развали, да я занесат до един от тези хладилници, откъдето може безплатно да я вземе човек в нужда. Има много хора, които изхвърлят храната, която им остава, а в същото време гладуващите никак не са малко“, споделя Чолаков. 

"Някои неща, които остават по пазара, вместо да ги хвърляме на боклука, може да се използват. Има достатъчно плодове, които остават и се изхвърлят, а и не само плодове”, каза Иванина, търговка на пазара.

Контролът се осъществява от общинското дружество „Пазари“, а следващата хладилна витрина ще бъде поставена на Централния пазар във Варна. 

Първият, който си взе храна бе 50-годишния Валентин, който е безработен от 7 години, и трудно преживява.

Инициативата "Ако си дал" има своите последователи и в други градове на страната, както и в някои чужди страни, сред които Испания и Гърция. Там българи, които са чули за добрата кауза, я поемат и продължават.

Стефан Чолаков е известен също и като най-младия банков обирджия в света и най-умния у нас, припомня изданието. През 1997 г. с четирима приятели задигна 181 млн. лв. от Пощенска банка, като се възползва от пропуски в системата за сигурността. По-късно обаче е издаден на полицията от баща му и осъден на затвор. След изтичане на присъдата известно време е консултирал банки как да повишат сигурността си.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване