10/19/15 10:23
(http://pik.bg)

Шофьорите могат да подават сигнали за препятствия и инциденти на пътя чрез приложението LIMA

Шофьорите могат да подават сигнали за препятствия и инциденти на пътя чрез приложението LIMA

Шофьорите на различните видове моторни превозни средства могат да подават сигнали за препятствия и инциденти на пътя чрез мобилното приложение LIMA на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Приложението LIMA е за мобилни телефони с операционните системи Android, IOS и Windows Phone, както и за персонални или преносими компютри на интернет адрес lima.api.bg.  Досега е изтеглено от над 50 000 потребители на мобилни телефони. Обявено е за приложение на седмицата от няколко технологични издания, като в рамките на официалния Appstore e на първо място в безплатните приложения у нас.

Със софтуерният продукт за първи път чрез интерактивна карта се предоставя информация за актуалната обстановка по републиканските пътища и потребителският интерес към платформата показва ползата на софтуера. Системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. По този начин базата данни дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища. Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по пътищата в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможните обходни маршрути и т. н.

„Режим безопасност“ може да спаси човешки живот. При активиране на функцията по време на път то може да отчете претърпян пътен инцидент, чрез силната вибрация и рязкото намаляване на скоростта. Ако потребителят не отговори на автоматичния екран, който се активира след инцидент приложението автоматично подава сигнал до Ситуационния център на АПИ, че е необходима помощ, посочвайки точната локация на пострадалия.

Приложението LIMA се реализира по проект „Разработване и въвеждане в АПИ на Интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време към потребители на РПМ, включително обратна връзка към АПИ и активен интелигентен анализ на пътната обстановка от множество събирателни точки в реално време“, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ” 2007-2013 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване