10/20/15 20:57
(http://pik.bg)

Без ток по границата с Турция! МВР прави икономии

Без ток по границата с Турция! МВР прави икономии

За да пести ток по българо-турската граница, МВР изключвало части от интегрираната система за охрана. Така избягвало плащане на непосилни за бюджета му такси върху сметките. Това съобщи “Труд”, след разразилия се спор дали видeонаблюдението е работило по време на инцидента с убит афганистанец край Средец.

В Закона за енергетиката тази пролет била включена такса “Реактивна енергия”, разказаха осведомени. А интегрираната система нямала устройства за премахване на тази енергия. Затова върху тока по българо-турската граница се начислявали високи такси - около 150 000 лв. на месец върху сметката. МВР поискало от Министерството на финансите тръжна процедура, с която да се купят такива устройства. Междувременно било принудено да спира тока на системата на труднодостъпни места, където обикновено не минавали бежанци.

Зам.-министър Филип Гунев призна пред журналисти, че МВР няма пари за поддръжка на системите за охрана на границите. Тази година ведомството 4 пъти искало сердства от финансовото министерство. Отказано им било с мотив, че няма съгласуван план за справяне с бежанците. Според Гунев поддръжката на термовизионните камери, сеизмичните, инфрачервените датчици и радиолокационната техника излизала милиони на година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване