10/20/15 08:56
(http://pik.bg)

Ген. Григоров: "Гранична полиция" се управлява зле, служителите са неподготвени

Ген. Григоров: "Гранична полиция" се управлява зле, служителите са неподготвени

Заради неплатени сметки за ток на няколко пъти през последната година и половина системата за наблюдение на границата е била изключвана и е "оставяна на тъмно". Това съобщи бившият началник на „Гранична полиция” ген. Валери Григоров пред Би Ти Ви. Според него има пропуски в охраната на държавната граница.

„Квалификацията и подготвеността на служителите е изключително ниска”, заяви той. Бившият шеф поясни, че докато през 2006 г. в „Гранична полиция” е имало над 9000 служители след преструктуриране на службата в момента там има 6000 души. Няма ресурс да се осъществява адекватна охрана на границата, смята Григоров.

„Професионалното ръководство на МВР говори доста хаотично и нелогично от гледна точка на фактологията и действията на полицейските служители”, посочи генералът по отношение на случая със застреляния афганистанец. Според него след инцидента край Средец главният секретар на МВР, „обяснявайки конкретния случай, каза, че те са имали предварителна информация на база интегрираната система за наблюдение. Тя обаче работи до границата, а чужденците вече са били влезли в страната – доста далеч от нея, за да могат да доловят информация от там. Ако имаха предварителна информация, щяха да са по-добре подготвени – не патрул от трима души, а мобилна група”, обясни Григоров.

Той допълни, че е налице и очевидна грешка в тактиката – никой полицай не може да допусне в непосредствена близост група от 54 човека: „Това е все едно да влезеш в агитката на „Левски” или ЦСКА”, аргументира се той. Ген. Григоров разказа за случай от седмица преди стрелбата. Негов приятел с дългогодишен стаж в МВР бил спрян за проверка от граничен патрул в района на Средец. Двама от униформените били с насочени към него оръжия без ситуацията да предполага това по какъвто и да е начин. „Когато обучавахме полицейските служители, ние внушавахме като инстинкт и знание, че се вади оръжие само когато то може да бъде употребено”, каза бившият шеф на „Гранична полиция” и отбеляза, че случката показва изключително ниското ниво на подготовка в момента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване