10/20/15 15:53
(http://pik.bg)

Данък „Вредни храни“ от догодина

Данък „Вредни храни“ от догодина

Министърът на здравеопазването Петър Москов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев представиха новият данък "Вредни храни", който се надяват да бъде приет през идната година. С него се цели подобряване на здравословното хранене при подрастващите, както и намаляване на сърдечно-съдовите и други заболявания, които са породени от неправилния начин на живот и хранене, предаде Новини.бг.

Министър Кралев обясни, че освен храната при децата е много важна и физическата активност. Той разкри, че след направена проверка е било установено, че 700 училища в страната нямат изградена спортна инфраструктура.

"Това е дългогодишен проблем, нерешен с години", поясни спортният министър. Кралев допълни, че се очакват постъпления в хазната в размер на близо 150 млн. лв. от този налог, които ще бъдат изразходвани целево. Предвижда се 20% от средствата да бъдат насочени за обновяване на спортните игрища, площадки и зали, 20% за подобряване на храненето в училище, като ще бъде разработена програма за насърчаване на употребата на плодове и зеленчуци и 60% от средствата ще бъдат използвани за профилактика, превенция и лечение на хронични заболявания. Министър Москов допълни, че данъкът е косвен, той не се налага върху основните храни и има превантиен ефект.

С данъкът ще бъдат облагани храни, които имат здравословни алтернативи, като хляб и продукти, съдържащи повишено количество сол, каквито са млечните продукти и някои месни произведения. Ще бъдат засегнати некачествените тестени и мазни храни, в които има технологични подобрители, тоест Е-та, хидрогенирани, втвърдени, палмови и всякакви други растителни масла.

Данък „Вредни храни” ще засегне всякакви видове торти, шоколадови изделия, десертни блокчета, сухи пасти, енергийните напитки, които съдържат кофеин, таурин и значително количество захар, както и храните и напитките, които са с два или повече нездравословни компонента, ще бъдат облагани с двоен или съответно троен данък, тъй като дублират или имат няколко нежелани съставки, които се определят като рискови за здравето.

Целта на този данък е да насърчи потреблението на здравословни храни и напитки, както и да накара самите производители да включват в техните продукти безопасни съставки, както и подобрители в определени норми, увери министър Москов.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване