10/20/15 21:25
(http://www.dnevnik.bg/)

Изборни експерти: Електронното гласуване ще е от полза за българите в чужбина, хората с увреждания и младите


Въвеждането на електронно гласуване по интернет ще е от най-голяма полза за българите, живеещи зад граница и внасящи около 1 млрд. евро годишно в страната, за хората с увреждания и за младите. Това мнение заявиха изборни експерти във вторник вечерта на дискусия "Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври? Аргументи "за" и "против" гласуването по интернет", организирана от Асоциация "Прозрачност без граници".

Политологът и председател на Управителния съвет на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев отбеляза, че референдумът за електронното гласуване е второ национално допитване в най-новата история на страната и ако се провали, както първия - с нисък граждански интерес, това би имало негативни последици не само върху гласуването по интернет, но и върху реномето на референдума като инструмент за пряко участие на гражданската общност

Минчев посочи, че след като българските граждани работят и банкират по интернет, е време и да гласуват по интернет. Добави, че всяка държава е въвела електронното гласуване с различни мотиви - Франция, за да мобилизира отвъдморските територии като Полинезия, а Естония - като част от електронизацията на обществения живот.

По думите му в България гласуването по интернет би било оправдано преди всичко от гледна точка на това да се даде възможност да упражнят правото си на глас на тези 1.5-2 млн. българи в чужбина, които през последния четвърт век напуснаха страната. Те имат право на това, поради факта, ме огромното мнозинство от тях подпомагат своите близки и сумарно внасят в българската икономика суми, по-големи от всяка друга голяма частна инвестиция в българската икономика, аргументира се Минчев. Според него е ценно включването на емигрантите, тъй като техният опит зад граница ще е от полза за вземане на по-зрели политически решения.

По повод технико-технологичните аспекти на електронното гласуване, където има резерви, Минчев посочи, че злоупотреби има и при стандартното гласуване. Много по-лесно е да платиш, отколкото да убедиш и може би е по-евтин и по-сигурен начин, коментира той. И подчерта, че това убива свободното волеизявление. Всеки избор утвърждава процедурата на свободно волеизявление, каза политологът и призова всички хора да гласуват в неделя не само за местна власт, но и в референдума.

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" добави, че освен българите зад граница от дистанционното гласуване ще се облагодетелстват и хората с увреждания и младите. Грозните гледки на хора, които чакат на опашки по 4 часа пред посолствата ни в Лондон или Берлин не бива да се утвърждават като практика, посочи тя. По думите й поне 600 хиляди са хората с увреждания и никой не знае колко от тях имат възможност да упражнят избирателното си право, заради недостъпната градска среда. Според проучване на асоциацията за 89% от анкетираните дистанционното гласуване ще е полезно именно за хората с увреждания.

Голяма част от младите са изключени от политиката  - те не гледат новини, а по цял ден са в социалните мрежи, коментира Нушева. Според нея тъкмо гласуването по интернет може да привлече интереса им към политиката и гласуването.

Нушева отбеляза и най-големия риск от електронното гласуване - допълнително мобилизиране на купен и контролиран вот сред общности с нисък социално-икономически статус. Не съществуват ефективни мерки за противодействие на хора, които са готови да продадат гласа си, подчерта тя. И посочи, че опитът в чужбина показвал ръст 30-50% на избирателната активност при електронно гласуване. Така високата активност ще намали относителната тежест на купения и контролиран вот.

Според Катя Христова от "Прозрачност без граници" електронното гласуване практически ще даде възможност за окончателно преминаване на нашата публична сфера към електронното правителство. По думите й въвеждането на гласуването по интернет е голяма еднократна инвестиция с огромен потенциал - това ще даде възможност за провеждане на множество местни референдуми и по-бързо решаване на проблемите на местно ниво.

Политологът Георги Методиев се опита да опровергае технологичните рискове с въвеждането на вторична верификация с смс за мобилния телефон или пък възможност за неколкоктратно гласуване, като ще се зачита последното от тях. Това е продължителен процес, а не еднократен акт и рискът е да се обезкуражим и да отхвърлим тази система, добави той. По думите му проблемът не е технически, а е в употребата на техниката.

Двама участници в дискусията, представители се за програмист и софтуерен архитект, обаче се противопоставиха на електронното гласуване, именно защото имало много слаби места по веригата - например вируси на самия браузер могат да подменят вота в реално време. Според Радослав Кирков, представил се за софтуерен архитект, банките в Англия са загубили 20-30 млн. лири от несигурността на интернет банкирането. И ако в на банките им трябват 2-3 месеца за констатиране и отстраняване на грешките, то при изборните резултати няма как да се отдели толкова време. В изборното помещение си сам и дори да са ти платили, имаш възможност да гласуваш по съвест, докато пред компютъра всеки може да ти окаже натиск, коментира още той, като отбеляза, че допреди 4-5 дни бил "за" електронното гласуване.

Христо Авчиев, представил се за програмист, коментира, че правенето на стабилен и сигурен софтуер става все по-трудно и от 3 години има прогресивно намаляване на сигурността в интернет. Той добави, че заради тайната на вота в електронното гласуване, не може да се прави одит на бюлетините, както при хартиените бюлетини - те се събират в една кутия, след това в чували и те стоят на определено място 15-20 години и може да се направи справка. Според него електронните злоупотреби се мултиплицират много повече от хартиените.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда му опонира с пример за хартиено хакване на местните избори през 2011 г., когато в Елин Пелин се гласува със симпатично мастило и беше унищожен вотът на стотици избиратели.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване