10/20/15 08:28
(http://www.dnevnik.bg/)

Изключението за осигуровките на "Булгартабак" и "Кингс табако" е заради липса на растеж, заяви Калфин


Осигурителните прагове в цигарения бранш няма да бъдат вдигани заради липсата на растеж в отрасъла, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия.

В понеделник се появи информация за административно увеличение на минималния осигурителен праг със 7.5%  в 37 сектора на икономиката, в които браншовите сдружения на работодателите и синдикатите не са постигнали съгласие за размера на увеличението или изобщо не са преговаряли. Изключение е направено за цигарения бранш, където праговете остават на тазгодишното ниво.

Според Калфин процесът за определяне на осигурителните прагове е "напълно обективен". "Има 75 икономически области и в 48 сме се разбрали да не ги пипаме осигурителните прагове. В останалите не е имало въобще диалог между работодателите и синдикатите, а в пет области работодателите и синдикатите не са се разбрали за осигуровките. Там избрахме административно решение, базирано на данните за средната работна заплата и осигуровки за миналата година.

Калфин потвърди, че ще наложи административно договорения ръст от 7.5% и за 37 от общо 85 икономически дейности, за които не е постигната договорка. Той съобщи, че при всички дейности с изключение на производството на тютюневи изделия се отчита ръст на икономическите показатели – заетост, работни заплати, печалби. Липсата на ръст в тютюнопроизводството била причината била причината за изключението, направено на цигарения бранш.

"Де факто и ще се повишат и там вноските заради увеличаването на минималната работна заплата", добави Калфин.

Калфин отказа да коментира твърдението на Института за пазарна икономика (ИПИ), че "подобно изключение от административното увеличение на минималните осигурителни доходи се прилага за първи път и е ясен знак за административен фаворитизъм на този специфичен сектор".

Две трети от заетите в сектора работят в две компании - "Булгартабак холдинг", в който акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски и "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако"), свързана със собствениците на "Винпром Пещера", по информациа на "Капитал Daily". Според изданието приходите на "Булгартабак" растат тази година, пазарният дял също, като тенденцията е валидна и за другия местен производител "КТ интернешънъл"

Вицепремирът заяви, че до две седмици ще стане известно какво е преизпълнението на бюджета  и какви ще бъдат коледните надбавки за пенсионерите с най-ниски пенсии. "Има преизпълнение на бюджета, има и нагласа за надбавки", каза Калфин и допълни, че се надява да бъдат отпуснати 50 мллн. лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване