10/20/15 12:14
(http://pik.bg)

Мария Габриел: Предотвратяването на радикализацията трябва да е ключов елемент от диалога на ЕС с трети страни относно борбата срещу тероризма

Мария Габриел: Предотвратяването на радикализацията трябва да е ключов елемент от диалога на ЕС с трети страни относно борбата срещу тероризма

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент гласува доклад относно предотвратяването на радикализацията и вербуването на граждани на Съюза от страна на терористични организации. Явлението представлява истинско предизвикателство за сигурността на ЕС. Според официалните данни, представени в доклада, над 5 000 европейски граждани са се присъединили към терористичните организации в Ирак и Сирия. Докладът прави препоръки за стратегия на ЕС с мерки за предотвратяване на радикализацията, тъй като репресивните мерки вече не са достатъчни.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел коментира, че приемането на доклада с голямо мнозинство отразява спешната необходимост от активизиране на действията на ЕС за предотвратяване и борба с радикализацията. В направените предложения по време на изготвянето на доклада тя настоя, че борбата с радикализацията не може да се ограничи до ислямската радикализация, а следва да бъде водена в по-широк контекст срещу религиозната и политическа радикализация. „Нужно е предотвратяване на радикализацията не само в затворите, но и в центровете за задържане на незаконно пребиваващи в дадена страна младежи. Основно сред тях биват разпространявани радикалните идеологии, а най-уязвима цел са непълнолетните”, заяви Мария Габриел.

С други свои предложения, залегнали в доклада, тя призовава за задълбочаване на сътрудничеството с организациите на гражданското общество. Това ще допринесе за развиването, насърчаването и укрепването на каналите за разпространяване на посланията на ЕС като част от политиката по превенция.

Мария Габриел набляга и на необходимостта от засилване на политическия диалог и практическото сътрудничество с ключовите партньори във връзка с борбата срещу тероризма. „Борбата с радикализацията трябва да бъде част от диалога ни с партньорите от Източното и Южно Средиземноморие, но също така и с ключови партньори като Арабската лига и Африканския съюз. Европа не може да се справи сама с този проблем. Отговорът може да бъде бъде намерен само с общи усилия на международната общност”, обобщи зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване