10/20/15 08:23
(http://www.klassa.bg/)

Наномашина от ДНК засича антителата срещу ХИВ в рамките на минути

 Съществуващите методи за засичане на антителата, които показват наличие на инфекция с ХИВ са бавни и сложни, пише Engadget. Нова ДНК наномашина, разработена от международен екип от изследователи и частично финансирана от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, би могла значително да скъси процедурата. 
Базираната на ДНК наномашина разпознава определени антитела и се свързва с тях дори в биологично плътни и сложни проби като кръвта. Свързването на тези “машини” с антитялото води до структурни промени, които генерират светлина. Тестът, който обичайно отнема часове на внимателна, сложна и скъпа подготвителна работа, сега би могъл да отнема само няколко минути. А колкото по-бързо лекарите разполагат с информация за заразяването, толкова по-скоро могат да започнат да го лекуват. Нещо повече, наномашините лесно могат да се приспособят за засичане на множество други антитела. 
“Модулната ни платформа се отличава със значителни предимства в сравнение със съществуващите методи за засичане на антитела”, казва проф. Вале Белисъл от Университета в Монреал. “Тя е бърза, не изисква химични агенти и може да намери различни приложения”, допълва ученият. Екипът се надява да развие технологията, за да направи засичането на сигналите още по-лесно. “Бихме могли да адаптираме платформата, така че сигналите при свързването да се разчитат от мобилен телефон”, уточнява Симона Ранало от Университета в Рим. По думите й това ще направи технологията наистина достъпна за всеки. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване