10/20/15 15:48
(http://pik.bg)

Обвиниха трима мъже в иманярство

Обвиниха трима мъже в иманярство

Трима мъже са обвинени за иманярство, съобщиха от пресцентъра на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Двама от обвинените са пловдивчани, съответно на 38 г. и на 48 г., а третият е 46-годишен поляк, живеещ в гр. Хисаря.

Повдигнато им е обвинение за това, че на 13 ноември 2014 г. в местността "Калето", в землището на с. Красново, обл. Пловдив, без да притежават разрешение по Закона за културното наследство, са направили теренни археологически разкопки на средновековна крепост от 12-15 век, която е културна ценност.

След задържането им и при последвали претърсвания на различни адреси от тях са били иззети уреди и вещи за археологически разкопки, когато разследващите са направили обиск, както в момента на ареста, така и в домомете на тримата.

Единият пловдивчанин е обвинен и за използване и държане на металодетектор за търсене на археологически обекти. По делото са извършени две археологически експертизи.

Според тях извършеното от иманярите е нарушило културните пластове и те са подкопали зидовете на водохранилището на средновековната крепост. Разпитани са петима свидетели, иззети са веществени доказателства, сред които и лек автомобил "Лада Нива". Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи дата за първото съдебно заседание.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване