10/20/15 15:38
(http://pik.bg)

Около 170 са загиналите котки и кучета в Пловдив от началото на годината

Около 170 са загиналите котки и кучета в Пловдив от началото на годината

Средно две години трае животът на една улична котка. Колкото и да е оцеляваща, рискът да попадне под гумите на някоя кола е огромен. Същото важи и за кучетата без стопани. От началото на годината без време загиналите четириноги от двата вида в Пловдив са към 170- по равно кучета и котки, предаде БГНЕС. Повечето са прегазени, но има и отровени. Община Пловдив се пребори преди години с уличните кучета, които заплашваха да превземат града. В момента подобни глутници са рядкост и то само в някои крайни квартали. Котките, обаче, се развъждат лавинообразно. Затова общината опитва други методи- ако нахраниш коте на улицата, без да си оторизиран сътрудник на екоотдела, те заплашва глоба. От друга страна, всяко районно кметство има на списък хора, които са приели доброволно да се грижат за уличните котки и помага.

В момента уличните котки в Пловдив са над 10 000. 1000 от тях тази година са били заловени, кастрирани, обезпаразитени и пуснати отново. Колко са регистрираните, които живеят на топло и получават редовно храна, никой не знае. Официално регистрираните домашни кучета, за които се плаща и данък, са около 6 000. Бездомните са около 1000, а от общинския приют за домашни любимци тази година са осиновени 120 кучета. Повечето от регистрираните кучета са чипирани, което беше инициатива на предишна кметска управа. Сегашната също окуражава стопаните да кастрират кучетата или котките си, за да се регулира популацията. Шест клиники в града кастрират с общо над 300 талона за отстъпки, предоставени от общината.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване