10/20/15 17:17
(http://pik.bg)

Паметникът на Завистта в центъра на Хасково

Паметникът на Завистта в центъра на Хасково

Първият и единствен в света Паметник на Завистта – Българският Икар, е любопитна статуя, която можете да посетите в Хасково,съобщава БГНЕС. 

Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети... Но две скелетни ръце хващат крилете му, дърпат ги надолу и искат да ги пречупят. Уникалната творба е отлята от бронз, височината й е 3 метра, а теглото – 1 тон. Поставена е в центъра на Хасково върху масивен гранитен постамент.

Паметникът бе открит на 8 септември 2014 г., той е издигнат изцяло с дарения. Идеята за паметника е на скулптора Господин Тенев – Гуспата, който е автор и на редица други арт инсталации в Хасково, като например Баба Яга и бухала пред общината, фигурите на Оранжевия мост, паметника на художника Лицо. Паметникът на Икар е уникален и с това, че в цял свят няма негов еквивалент, подобно на монумента на Св. Богородица, който се издига над Хасково.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване