10/20/15 15:14
(http://pik.bg)

Петкова: Надявам се в началото на 2016 г. да се поздравим с първия интерконектор u nas, който ще бъде между България и Румъния

Петкова: Надявам се в началото на 2016 г. да се поздравим с първия интерконектор u nas, който ще бъде между България и Румъния

Много се надявам в началото на следващата година да може да се поздравим с първия интерконектор на страната ни, който ще бъде между България и Румъния. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след официалната церемония по прокарването на нов експлоатационен сондаж Е-72, с който бе дадено началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен, предаде „Фокус”.

По думите й, преносът по интерконектора ще започне още от момента, в който той бъде готов. „С нашите румънски партньори водим преговори и те са изразили ангажимента да изградят компресорна станция на тяхна територия. Включили са тази компресорна станция в техния инвестиционен план „Трансгаз”, така че се надявам тя да бъде факт. Това ще ни даде възможност за осъществяване на реверсивна връзка, което е много важно за този проект”, обясни министър Петкова. Тя разясни, че са постъпили четири оферти по стартиралата обществена поръчка за изпълнението на проект за интерконектора с Румъния и предстои комисията да ги разгледа, за да види какви са фирмите-кандидатки и условията, които предлагат.

По отношение на изчистването на техническите въпроси за интерконтектора с Гърция, тя обяви, че утре в София пристигат партньорите на БЕХ по проекта за гръцко-италианския консорциум „Посейдон”, които ще участват в поредната работна среща. „С тях имаме да обсъдим няколко технически въпроса. Надявам се след тяхното изясняване да пристъпим към взимането на окончателно инвестиционно решение, което ще даде възможност за стартирането на интерконтектора с Гърция, който е проект изключително важен не само за нас, а и за цяла Югоизточна Европа”, коментира министър Петкова. По думите й, страната ни има готовност, когато всичко е направено така, че да бъде в интерес на всички страни, да подпишем споразумението. Тя заяви, че няма значение дали проектът ще бъде подписан в София или Солун, но е важно, че това ще бъде едно изключително важно за енергийната сигурност в Югоизточна Европа събитие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване