10/20/15 19:03
(http://pik.bg)

ПИК TV: Бетонна плоча се срути в Столипиново, затисна кола

ПИК TV: Бетонна плоча се срути в Столипиново, затисна кола

Бетонна плоча, лята преди 3 дни за втори етаж на голяма къща в Столипиново, се срути тази сутрин в 5 ч. Оказа се, че вчера върху плочата са качени 10 000 тухли-двойки, всичките били сложени в единия ъгъл на плочата.

Тухлите са затиснали лека кола, паркирана пред сградата. В момента полицията описва щетите. Обитателите на квартала са враждебно настроени към журналистите, никой не знае нито чия е къщата, нито кой я е строил. Интересна подробност е, че на калкан с рухналата къща живее семейство българи, които поддържат и магазинче най-отдолу. Тази нощ са им гостували дъщерята, женена за французин, заедно с малкото им дете. Креватчето на детето е било точно до мястото, където тухлите са поддали навътре в тяхната площ. Французинът е архитект по професия. Въпреки че съвсем скоро са дошли на гости, още в първия час след инцидента, си събрали багажа и си тръгнали.

Къщата, макар и на видно място в квартала, е строена незаконно, стана ясно след проверка в кметството на Източен. До два дни цялата постройка ще бъде премахната, въпреки че на първия етаж вече има изградено помешение за магазин, което видимо не е пострадало. Собствениците са в Германия. Заповедта за събарянето е предадена на техни представители, ако те не го извършат, това ще направи общината, но после ще си изиска парите.

Голямата част от къщите в Столипиново са построени незаконно, много от тях- буквално на тротоарите. Регулация на квартала и да има, е само на хартия, строи се без план и разрешение. Обикновено основите са съвсем плитки, на не повече от 10 см надолу в земята. Ситуацията единствено се усложнява в последните 25 години. Общината събаря незаконни постройки от време на време, но по правило това са сергии и павилиони. Жилищни сгради не са събаряни. Най- голямата сграда, съборена след 1989 година заради незаконно строителство, беше един магазин. Акцията, която предвиждаше още няколко масивни сгради, започна по време на правителството на Жан Виденов. След бурни протести, обаче, единствено магазинът бе съборен.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване