10/20/15 12:55
(http://pik.bg)

Румен Йончев: Народен съюз ще продължи да предлага верните решения на избирателите и да работи за народа и след изборите

Румен Йончев: Народен съюз  ще продължи да предлага верните решения на избирателите и да работи за народа и след изборите

Господин Йончев, в разгара на предизборната кампания сме. Какви  са основните послания на коалиция „Народен съюз“?

Дори бих казал, че сме на финала на кампанията и посланията на Народен съюз са в две основни посоки. На първо място, характера на нашата коалиция е такъв, че можем да си позволим нашето послание да е свързано с проблемите на всяка една община, а не да преповтаря партийните догми и заклинания като някои други партии. В една изборна кампания, еднаквото послание винаги е лесно за тези, които го отправят, но в местните избори, то не решава ничий проблем. Лесно е да кажеш “видими резултати”, но когато такива има само в няколко големи общини, а останалите тънат в мизерия? Ние издигаме и различен тип кандидати, не местните партийни секретари, както правят повечето партии, а утвърдени лидери и авторитети в обществото, които са способни да решават проблемите на хората, а не своите собствени. На второ място, ние сме единствените, които реално успяха да консолидират част от политическото пространство и да обединят усилията на няколко партии в национален мащаб. Това рядко се случва на местни избори и е предпоставка за успех.

Кампанията, която водите каква е?

Кампанията ни е съсредоточена по места, в множество срещи и разговори с хората и върху реалните проблеми на общините. Избирателите няма как да изберат правилното решение за своето населено място от телевизията и това е огромната разлика от другите избори. Нашата кампания е силно децентрализирана, защото Народен съюз е именно гражданска платформа за кандидати, които произлизат от своите общности и изразяват техните интереси. Мисля, че това е най важното в съвременната политика, да избягаш от изкушението да “продаваш” политически продукт на избирателите и да им дадеш възможност да избират себе си и за себе си. Това прави Народен съюз различен и силен.

Какво казвате на Вашите избиратели по време на срещите си с тях?

Аз съм напълно откровен с избирателите и не ги деля на наши и ваши. Важно е те да разберат, че решението на техните проблеми не може да бъде ляво и дясно, а е само едно единствено и е в ръцете на способни и почтени хора. Дълбокото разделение на обществото на леви и десни обслужва само някои партии и не донесе нищо добро на хората. Тази политическа геометрия принадлежи на миналия век и е в основата на Бай Ганьовата политика, която се шири у нас и днес. Погледнете най-бързо развиващите се държави и ще видите, че там политиците се делят на добре управляващи и още по-добре управляващи, а не на леви и десни. Това е особено валидно за местните избори

Като цяло в България основните проблеми са безработицата и демографския срив.  Вашите кандидати за кметове имат ли заложени реални решение за справяне с тях?

Част от решенията на демографската криза са в ръцете и на местното управление. Факт е, че добре управляваните общини запазват своето население въпреки трудностите през изминалите години. За съжаление, факт е също, че някои местни управници водят общините си към пълно обезлюдяване, остават само те и тяхната клика, за да управляват вечно. Народен съюз е отрицание на този модел, нашите кандидати са хора способни да развиват своите населени места, доказали това в живота си.

През последните години сме свидетели, че политическите коалиции трудно успяват да намерят консенсус и бързо се разпадат. Какво  очаквате след местните избори да се случи с коалиция „Народен съюз“?

Народен съюз вече опроверга тази тенденция като фактически ние сме едната от общ две централно регистрирани коалиции. Ние сме отрицание на политическия егоизъм и безотговорност, които се ширят на местните избори. За разлика от някои други коалиции, нашата ясна цел е дългосрочна и последователна консолидация на политическия център и формиране на силно ядро, което да разшири своето присъствие на предстоящите занапред избори.

 Целта ни не е само да намалим броя на без това многото регистрирани партии, а въз основа на традиционните ни български ценности и идеи да изградим единен и съвременен политически субект.

Освен вот за избор на кмет и общински съветница гражданите ще имат възможност и за втори път от 25 години насам да гласуват на референдум , този път с въпрос  за електронното гласуване. Каква е Вашата позиция по този въпрос?

За съжаление и този въпрос беше оплетен и употребен в политическото говорене, започвайки от начина, по който президентът го постави и завършвайки с дискусията в Народното събрание. Обществото е объркано от опита на партиите и на някои институции да се възползват от референдума, да не говорим за множеството групички и партийки, които харчат народни пари, за да рекламират най-вече себе си чрез кампанията по референдума. Поради това ние не се включихме в този хор. Същевременно, темата изисква много трезва преценка, и не мисля че хората са до такава степен разделени по отношение на електронното гласуване, че това да изисква референдум. Очевидно електронното гласуване е част от бъдещето на нашата избирателна система и много скоро ще бъде факт. Може би още по-скоро то трябва да бъде въведено за нашите съграждани в чужбина, които са много на брой, за да преодолеем затрудненията с откриване на избирателни секции извън страната и разкарването на хората за да упражнят своето конституционно право. Иначе, референдуми трябва да има и ще има в бъдеще по важните за народа ни въпроси, не бива тази форма на демокрация да се изражда и деградира.

Каква е Вашата прогноза за местните избори?  Ще бъде ли важен резултатът от тях за тежестта на властовия ресурс на партиите?

Ако властта смята да се съобразява с волята на народа, безспорно е, че властовия ресурс трябва да бъде пряко зависим от вота на хората. По политическото говорене на някои партии, по това че те не желаят да обвързват резултатите от изборите със своето присъствие във властта много лесно ще разберете, кой разполага с несъразмерен властови ресурс. Не може да ни управляват партии, които не съществуват на терена на българските общини, градове и села, които не се изправят ежедневно пред хората и не отговарят пред никого за действията си.

Епохата на така наречените протестърски, столични,  телевизионни и виртуални партии не носи нищо добро на България и дестабилизацията на политическия живот у нас напоследък доказва това. Народен съюз не желае да бъде виртуална партия, ние реално и осезателно присъстваме във всички региони на страната и ще продължим да разширяваме това присъствие, защото само то може да бъде основание за упражняване на властта в полза на хората.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване