10/20/15 18:37
(http://pik.bg)

Сеизмолог: Уралският масив има ниска сеизмична активност

Сеизмолог: Уралският масив има ниска сеизмична активност

Уралският масив има ниска сеизмична активност. Затова и земетресението с магнитуд 4.1, станало в понеделник, около 3 часа посред нощ, изненада жителите на района около Среден Урал, Русия, съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, бивш ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН, цитирана от "Фокус".

Трусът – къде вибрации с постоянна сила, идващи от земята, къде като две последователни вълнообразни сътресения – бе усетен максимално в Свердловска област (Екатеринбург, Первоуралск, Новоуралск) и по-слабо в Пермския край.

Местните учени уточняват епицентъра между селищата Шаля и Староуткинск, Свердловска област. Очевидци от Екатеринбург (б. Свердловск) – административен център на областта – говорят за усетено мощно сътресение “Сякаш автомобил нахлу в сградата. Стени трепереха, нападаха предмети, мебели се местеха. Няма сериозни повреди в здания.” Следователно, интензивността на въздействие на стотина километра източно от епицентъра е около V степен по 12-степенната скала. Тогава може да се очаква, че в слабо населения епицентрален район интензивността е достигнала VII степен.
Дежурните сътрудници по извънредни ситуации оповестяват „Няма повреди на комуникации. Няма хоспитализирани жители на Свердловска област (район на епицентъра). В градовете Екатеринбург, Первоуралск и Новоуралск са сформирани групи за съдействие при промяна на обстановката.” Извършват се специализирани проверки на жилищни и производствени сгради.

По данни на Института по геофизика на Уралското отделение на Руската академия на науките (ИГф на УО – РАН) през последните 230 години - от 1788 г. до днес - в региона на Уралския масив са документирани 43 земетресения с магнитуд между 3 и 5.5. Не повече от 5-6 от тях са с приблизително подобна сила. Вчерашното земетресение е сред най-мощните, документирани на територията на Среден Урал (през 1832, 1847, 1868 и 1914). Старши научен сътрудник Гуляев съобщава: “Tакива земетресения се случват съвсем внезапно, но следвайки наличната статистика, поредното земетресение с магнитуд над 4.0 може да се очаква в Урал през 2030 година. А, иначе, инструментите регистрират слаби земетресения с магнитуд до 2.5, които за жителите остават незабелязани. ”

Ежегодно ИГф на УО – РАН регистрира в Урал по 2-3 земетресения с магнитуд около 3.0. Последно силно земетресение в Среден Урал е станало през 1914 година. Епицентърът му е бил на 30 км от Первоуралск, магнитудът – 5.5, а максималната интензивност от 6-7 степен; трусът не е причинил сериозни повреди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване