10/20/15 18:22
(http://www.dnevnik.bg/)

Столичната община иска нова независима експертиза за "Къщата с ягодите"


Столичната община ще поиска независима експертна оценка за състоянието на сградата на ул. "Сан Стефано" 6, наричана "Къщата с ягодите", и възможностите за нейното съхраняване. Тя важна част от културното наследство на София и трябва да бъде опазена и съхранена.

Това се казва в разпратено до медиите становище на Столична община с уточнението, че до момента в нея не е получено становище от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата.

Експертният съвет към Министерството на културата е разгледал инвестиционния проект на собственика на сградата – шефът на "Лукойл" Валентин Златев, и е гласувал одобрение на намерението за събаряне и "преизграждане" на къщата, научи в понеделник "Дневник" от няколко независими източника, участвали в срещата.

Това се случва въпреки възраженията на експерти в НИНКН, които настояват, че къщата може да бъде спасена чрез реставрационно-консервационни дейности. Едно от исканията на специалистите е именно за нова независима експертиза, която да даде реална оценка за това дали сградата може да бъде спасена, а не да се пристъпи към нейтното събаряне и "преизграждане".

Днес и четирима кандидат-кметове на София се обявиха против събарянето й. Виктор Лилов от ДЕОС, Ангел Джамбазки от ВМРО, Иван Велков от "Зелените" и Михаил Мирчев от БСП адресираха отворено писмо до бъдещия кмет и общински съвет, Министерството на културата и Института за недвижимо културно наследство, в което настояват да се вземе решение за укрепване и възстановяване на автентичния й вид.
 
"В последните години Столична община има последователна политика за опазване на сградите-паметници на културата. Показателен пример за действията на общината е възстановяването на "къщата на Яблански", която беше реставрирана след три решения на Столичния общински съвет", се казва в становището на местната управа.

Преди няколко години къщата на Димитър Яблански на бул. "Цар Освободител" 18 (бившето китайско посолство) беше напълно възстановена. Макар и превърната в частен, недостъпен за широката публика клуб, къщата е един от малкото добри примери за възстановен паметник на културата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване