10/20/15 14:50
(http://pik.bg)

Съдят иманяри, разкопали средновековна крепост край Хисаря

Съдят иманяри, разкопали средновековна крепост край Хисаря

Трима иманяри - 46 годишен полски гражданин от Хисаря и двама пловдивчани на по 38 и 48 години ще отговарят пред съда за извършване на археологически разкопки без разрешение.

Окръжна прокуратура Пловдив внесе обвинителен акт срещу тях за това, че на 13 ноември миналата година, без да имат разрешение по Закона за културното наследство, са направили теренни археологически разкопки на територията на средновековна крепост от 12-15 век в землището на хисарското село Красново.

Местността се нарича "Калето", а намесата на тримата иманяри е стигнала буквално до разграждане на крепостната стена. Полицаите са ги заварили да вадят от нея камъни и да ги хвърлят настрани. Тримата търсели гърне с жълтици и това очевидно не е първото им излизане. Единият пловдивчанин е обвинен и за използване и държане на металодетектор за търсене на археологически обекти, което е престъпление по чл. 277 а ал.3 и 7 от Наказателния кодекс.

При претърсванията на различни адреси били иззети още уреди и вещи за археологически разкопки. По делото са извършени две археологически експертизи. Незаконните теренни разкопки са извършени в централната част на крепостта близо до крепостното водохранилище, което довело до нарушаване на културните пластове и подкопаване на зидовете на водохранилището. В обвинителния акт последиците са определени като обществено-опасни. Крепостта е обявена за недвижима ценност от местно значение през 1965 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване