10/20/15 14:59
(http://pik.bg)

Цачева се среща с дейци, работници и служители от общинските читалищни центрове в Плевен

Цачева се среща с дейци, работници и служители от общинските читалищни центрове в Плевен

Днес председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева се среща с дейци, работници и служители от общинските читалищни центрове. Срещата е част от инициативата за открит диалог за бъдещето на тези единствени по рода си просветни центрове в цял свят. На срещата присъства като гост и проф. Димитър Стойков кандидат за кмет на община Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ - Плевен.

"Голямото просветно сърце на страната ни тупти благодарение на всекидневната неуморна работа на апостолите на просвещението, каквито сте вие работещите в тази нелека среда. Въпреки това, вярвам във вашия професионализъм и личната ангажираност. Тази кауза не е за ден или два, тя е за цял живот” – каза при откриването на дебата Цецка Цачева. 3496 читалища са в страната. от тях близо 2500 са в селата. Те разполагат с ограничени средства за ремонт. Ролята на читалищния секретар е всичко – от човека, който боядисва, до човека, който ръководи състава за автентично пеене – разказаха читалищните дейци. Читалищата ги е имало, преди да има българска държава.

Преди 159 г. са възникнали трите първите български читалища и те са родени като устойчива структура, която и до днес продължава да има своя гръбнак. Те са основани от заможни българи от дарители, чиято мисия е била да създадат място за правене на култура. Интелектуалците благодариха на председателя на Парламента за подкрепата, която получават и изпълнените ангажименти. “Българинът обича своите поети, композитори. Има стойности, които остават в златния фонд на българската култура. “Ние не можем повече да търпим тази неграмотност, която изпълни държавата. Затова читалищата имат мисия и тяхната мисия е да бъдат в авангарда на културното и интелектуално възраждане на страната” – посочи ролята на читалищата проф. Стойков. Подкрепа и симпатия изказаха за кандидатурата на ПП ГЕРБ.

Междувременно бяха поставени и задачи за следващия управленски мандат. Читалището с помощта на един добросъвестен кмет е редно да са партньори и да се превърнат в един съвременен информационен център. От друга страна информацията трябва да бъде достъпна и поднасяна по един нов модерен начин. Да се върнат млади хора, които да работят с новите технологии. Младите хора трябва да влязат в ръководството на читалищата. Това бяха акцентите от открития дебат за ролята на читалището в живота на плевенчани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване