10/21/15 08:12
(http://www.dnevnik.bg/)

АБВ зачеркна съдебната реформа


 АБВ внесе в парламента предложения за промени на Конституцията преди второто четене, които запазват сегашното състояние на съдебната система  -  абсолютната безконтролност на прокуратурата и негарантирана независимост на съда.  Предложенията на АБВ на практика слагат кръст на "историческия компромис", защото преобръщат приетия на първо четене със 184 гласа проект към пълно обезсмисляне на разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии и връщат дебата на нулата.

По двата основни акцента  АБВ зае позицията на най-твърдите противници на промяната: 

 - От  11-членната парламентарна квота 6-има да отидат в съдийската колегия, а 5-има в прокурорската, тоест Първановите хора, които наричат парламентарната квота политическа, изпращат по-големия брой  от нея в колегията на съда, който се нуждае от независимост, а по-малкия брой - в колегията на прокуратурата, която се нуждае и от която обществото очаква отчетност и отговорност.

В приетия на първо четене проект се предвижда обратното разпределение на 11-те парламентарни  избраници /5 към съдийската колегия и 6 към прокурорската/  по силата на аргумента, че прокуратурата не правораздава и мерките на нейната независимост са различни от тези на съда.

- Финалните решения за управлението на съдебната власт, предлага още АБВ -  да се вземат от пленума на Висшия съдебен съвет, а не от всяка колегия, както предвижда приетия на първо четене проект. Приетият на първо четене проект предвижда всяка колегия да взема решенията за съответна магистратска структура.

- Изборът на парламентарната квота да се извършва с две трети мнозинство, предлага още АБВ. Това прави ДПС незаобиколим фактор, тъй като без ДПС не може да се формира квалифицирано мнозинство, дори и БСП да даде подкрепа за гласувания на първо четене проект.

Предложенията на АБВ се покриват със заявката на ДПС, които  /Четин Казак/ още преди лятната ваканация заявиха, че тяхната мисия е да отстояват "независимостта на прокуратурата".

(Очаквайте подробности)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване