10/21/15 14:07
(http://pik.bg)

Възбраниха близо 10 тона неправилно етикетирана ГМО соя

Възбраниха близо 10 тона неправилно етикетирана ГМО соя

Българска агенция по безопасност на храните възбрани близо 10 тона генно-модифицирана соя. Лабораторните резултати показват съдържание на разрешено за употреба ГМО, но с количеството над 5%, което не е етикетирано според изискванията на действащото законодателство.

Продуктите произведени от суровината не са опасни за консумация, но подвеждат потребителя, съобщиха от БАБХ. Несъответствието е открито при проверка от инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Бургас при изпълнение на Националната програма за контрол на генетично модифицирани храни. При инспекцията е установено, че суровина е със страна на произход Украйна.

Всички налични количества разпространени в търговската мрежа се изтеглят. На нарушителя ще бъде съставен Акт за установяване на административно нарушение, като Законът за храните предвижда имуществена санкция за юридическо лице в размер от 50 000 до 70 000 лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване