10/21/15 08:05
(http://www.klassa.bg/)

Голям астероид ще прелети край Земята на Хелоуин

 Изучаваме в детайли повърхността на Плутон, а роботизирана сонда ни запознава със скалите на Марс, но все още не знаем всичко за Космоса. Понякога дори можем да се сблъскаме с изненади съвсем близо до Земята. Такава изненада е астероидът 2015 ТВ145, пише CNET. Той се появи на 10 октомври при наблюдения на телескопа Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System). Главната задача на инструмента е да открива и проследява астероиди и комети, „които биха могли да застрашат планетата.“ Pan-STARRS постоянно засича нови астероиди в близост до Земята. 
Астероидът 2015 ТВ145 е забележителен както с размера, така и с разстоянието, на което ще се доближи. „Прелитането е наистина отлична научна възможност за изследване на физичните характеристики на този обект,“ се посочва в изявление на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Толкова голям астероид не се очаква да се доближи толкова много до пристигането на 1999 АN10 през август 2027 година. 
Астероидът 2015 ТВ145 ще прелети на 1.3 лунни растояния на 31 октомври. Разстоянието между Луната и Земята варира в зависимост от орбитата на спътника, като средно то е около 384 хиляди километра между центровете на двете небесни тела. Това означава, че няма да се наложи Брус Уилис да ни спасява от астероида Армагедон, отбелязва изданието, визирайки филма „Армагедон“ от 1998 година. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване