10/21/15 13:21
(http://pik.bg)

Графиня Дьо Помери се поклони пред гробовете на Патриарх Кирил и Екзарх Стефан в Бачковския манастир

Графиня Дьо Помери се поклони пред гробовете на Патриарх Кирил и Екзарх Стефан в Бачковския манастир

Цветя на признателност пред Патриарх Кирил и Екзарх Стефан, изиграли ключова роля за спасяването на българските евреи от концлагерите на смъртта през Втората световна война, положи графиня Естер дьо Помери. Тя посети Бачковския манастир заедно със  съпредседателите на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев и Яков Джераси.  Тримата отдадоха почит от името на благодарните спасени български евреи.

Личности като Партиарх Кирил и  Екзарх Стефан са показали със своето себеотрицание готовност да рискуват всичко, дори живота си, в името на святата кауза на човеколюбието, посочи д-р Енчев. Той отново изтъкна, че спасяването на 50 000 български евреи и на още 20 000 преминаващи през страната ни от фашистките лагери е изключителен акт, с който България трябва да се гордее и който не бива да остава само в историята. Този хуманен жест показва изключителната, единна и силна позиция на български духовници, държавници, интелектуалци и народ през 1943 година.

Бог ще благослови вашата държава, защото е спасила евреите, заяви контесата и цитира Библията, в която е казано, че Господ благославя онези, които благославят евреите. Дьо Помери бе силно впечатлена от красотата и от забележителната история на Бачковския манастир. 

Графинята дойде в Пловдив с дарение от електрически болнични легла, които ще бъдат разпределени в лечебни заведения чрез фондация „Качество на живот“ с председател д-р Невен Енчев, на когото гостува. Заедно със здравния мениджър дамата участва в благотворителната акция „Топъл обяд“, която се провежда всеки петък от 11,30 ч. пред болница „Медлайн“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване