10/21/15 12:02
(http://www.dnevnik.bg/)

ЕС ще изпрати наблюдатели в Либия в условия на примирие


ЕС е в готовност да изпрати наблюдатели в Либия, ако споразумение за прекратяване на огъня бъде спазено, предаде Евроактив, позовавайки се на документи, придобити от "Ройтерс".

Ако Либия създаде правителство на националното единство, европейските страни ще разгледат възможността да изпратят военна или цивилна мисия, която ще работи за "демобилизацията, разоръжаването и реинтеграциятата" на местни либийски милиции.

В документа се предвижда още мисията да бъде "със скромен мащаб и ограничена до предоставянето на подкрепа на посредническите звена, въздушния мониторинг и възможността за разполагане на цивилни наблюдатели."

Европейски военни съоръжения също биха могли да бъдат разположени "в от среден до дългосрочен план", за да защитават либийските петролни установки и правителствени сгради. ЕС би могъл също повторно да разположи мисията Eubam, която да спомогне за обучения и екипировка на граничните власти.

Граничната мисия на ЕС в Либия беше стартирана през 2013 г, но приключи заради рисковете за сигурността в страната в средата на 2014 г.

В документа се споменава още, че ЕС е в готовност да разположи операция "София", която се бори с трафика на хора в Средиземно море, в либийски води, да състави черен списък с лица от Либия, които пречат на мирния процес, и незабавно да насочи 100 млн. евро в помощ на новото правителство на националното единство.

В момента Либия е де факто разделена на две държави от падането на Муамар Кадафи през 2011 г. Две правителства претендират за легитимност – в Триполи и Тобрук.

Местни въоръжени групировки сътрудничат на трафикантите на имигранти, спомагайки за изпращането им към Европейския съюз по вода, смята ЕС.

Предложение за ново политическо споразумение от пратеника на ООН Бернардино Леон даде повод за надежда за напредък по-рано този месец. Според сделката властите в Тобрук трябва да предложат премиер, които да ръководи правителство на националното единство с трима вицепремиери, включително лидери на формациите, които в момента му съперничат. От тази временна правителствена структура се очаква да изготви нова конституция и да организира парламентарни избори с участието на всички страни.

Правителството в Тобрук обаче отхвърли предложението въпреки широката международна подкрепа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване