10/21/15 07:54
(http://www.klassa.bg/)

Западът вече не държи Асад да си ходи веднага

 САЩ вече не настояват за незабавна оставка на сирийския президент Башар Асад, заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър. Той направи това изявления в момент, когато неговият ръководител, държавният секретар Джон Кери, е на посещение в Испания, която е сред страните, призоваващи към по-гъвкав подход по сирийската криза и хора от обкръжението на Асад да участват в преходното управление. "Асад не може да бъде част от преходното правителство в Сирия, което обаче не значи, че трябва си отиде още утре", заяви Тонър на брифинг пред журналисти.

"Преходното правителство трябва да започне процеса по урегулирането на конфликта в Сирия. Този процес трябва да започне незабавно", каза още Тонър, като обаче не уточни датата на началото на процеса и колко ще продължи той.

Великобритания иска сирийският президент Башар Асад да слезе от власт "по някое време", в рамките на споразумение между световните сили за прекратяване на конфликта, заяви вчера британският външен министър Филип Хамънд.

"Ние сме готови за диалог с всеки, които желае преговори за политическия преход в Сирия, но нашата ясна позиция е, че той трябва да включва, по някое време, оттеглянето на Башар Асад", заяви Хамънд пред законодатели в Камарата на общините.

Турция от своя страна заяви, че е готова да приеме политически преход в Сирия, при който президентът Башар Асад ще остане символично на власт за шест месеца, след което ще се оттегли, посочиха вчера двама високопоставени правителствени представители.

Работи се по план за оттеглянето на Асад. Той може да остане за шест месеца и ние приемаме това, защото ще има гаранция за неговото оттегляне, посочи пред Ройтерс един от източниците, пожелал анонимност.

Ние в известна степен отбелязахме напредък по въпроса със САЩ и другите ни съюзници. Няма ясен консенсус за това кога ще започне 6-месечният период, но ние смятаме, че това няма да стане в твърде дълъг срок, добави източникът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване