10/21/15 19:30
(http://pik.bg)

ИЗВЪНРЕДНО! Плевнелиев шикалкави дали се отказва от втори мандат! Вижте какво каза президентът за смъртта на сина си! (обновена и снимки)

ИЗВЪНРЕДНО! Плевнелиев шикалкави дали се отказва от втори мандат! Вижте какво каза президентът за смъртта на сина си! (обновена и снимки)

Президентът Росен Плевнелиев не посмя да потвърди бомбата на ПИК, че няма да се кандидатира за втори президентски мандат.

"Остава още година. Това е много време, нека минат местните избори и референдумът. 2015 е година на местните избори и референдума. През 2016 година, когато са президентските избори, аз ще разкрия своите намерения. Рано е да се правят сметки кой ще ме подкрепи", измъкна се доста детински Плевнелиев по Нова телевизия.

Както медията ни писа държавният глава е споделил решението си пред най-близкия си кръг, както и пред висши фигури от управляващите партии ГЕРБ и Реформаторски блок.

Според наблюдатели Плевнелиев трезво преценява липсата на шансове да бъде преизбран. Личната трагедия, която наскоро го сполетя покрай загубата на сина му, също допринасяла за своеобразната му абдикация.

Плевнелиев прие и съболезнования от водещите Виктор и Ани за смъртта на сина си Филип, като заяви: "Чувствам се силен и здрав и продължавам да вървя по правилния път.

Държавният глава за пореден път отказа да признае очевадната си връзка със семейство Прокопиеви.

"Един президент трябва да бъде винаги президент на нацията си и не се очаква от него да прави политически партии", отхвърли Плевнелиев въпрос дали би оглавил нова партия.

"Аз съм независим президент, действам по съвест, вярвам, че трябва да има морал и, че в политиката принципите са важни", каза още Плевнелиев.

"Не очаквайте от мен в президентската институция да се правят коалиции, докато аз съм тук. Те ще се правят в парламента и по резиденциите", допълни той.

"Статуквото срещу референдума е много силно". Това каза още президентът.

„Трета година аз се боря за този референдум. 42-то НЦ по най-арогантния начин отказа конституционното право на българския държавен глава да инициира референдум. По още по-арогантен начин 42-то НС, което е вече в историята на България отказа да признае 570 000 подписа на български граждани”, посочи Плевнелиев.

Той отбеляза също, че в сегашния парламент въпросите за референдум са били окастрени, но въпреки това на 25 октомври референдум ще има. На въпрос дали не приема като нож в гърба това, че парламентът, в който най-голямо представителство има ГЕРБ, която го е издигнала и предложила за президент, отряза част от въпросите за референдума, Плевнелиев заяви, че не влага излишни емоции в това, което се случва около него.

„Търся смисъла, а смисълът е, че хората искат да бъдат питани по толкова важна тема като изборното законодателство. „Зависи от всички български граждани да отидат да гласуват, защото по този начин ще дадат път не само на този референдум по този въпрос, а на всички референдуми оттук нататък”, каза още държавният глава.

„В годините на Прехода сме свидетели на едно много порочно явление – управляващите винаги преди избори променяха изборното законодателство в своя изгода, без да питат народа. Вече 25 години никой не се сети да пита този народ по какви правила той иска да избира своите избраници. В годините на Прехода Референдумът е големият отсъстващ, и не само в последните 25 години, а вече над 130 години история на Третата Българска държава – време е да променим това”, заяви държавният глава.

Президентът посочи, че по важни въпроси, свързани със стратегически приоритети на държавата трябва да се пита народа и това ще направи изборното законодателство много по-устойчиво, а хората ще разберат, че държавата е на тяхна страна.

Плевнелиев заяви, че ще свика Съвета по национална сигурност, за да се обсъдят промените в геополитиката. България върши добре работата си по границата. Постигнали сме добра комуникация с турските партньори. Европейският съюз застава зад нас. Търсим общо европейско решение и ще бъдем част от него, посочи Плевнелиев.

За мен е важно всички да излязат и да гласуват. Ако искате повече демокрация, гласувайте в неделя, призова президентът. Зависи от милиони български граждани да излязат. Всеки глас е важен, завърши президентът Росен Плевнелиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване