10/21/15 07:47
(http://www.klassa.bg/)

Москва ни цака с кримски и абхазки вина

 

Собствениците на изби искат достъп до европейско финансиране

От началото на руското хранително ембарго износът на българско вино за Русия е намалял с 62%, а нашите напитки се заменят с продукция от избите в Крим и Абхазия, които са в същия ценови клас. Това съобщи Радослав Радев, изпълнителен директор на Националната лозаро-винарска камара. Въпреки че виното не е в списъка на забранените стоки, достъпът ни до руските магазини е свит драстично, защото Москва поощрява собствените си винопроизводители. Освен това влошаването на цялостната икономическа среда в Русия също си казва думата. Общият спад за европейските винари там е 50%, а загубите са най-сериозни при нас, уточни експертът.

На фона на тази негативна тенденция, родните винопроизводители са притеснени от механизма за оценка на проектите по подмярката за преработватели на земеделска продукция, която ще бъде отворена до края на годината. Те настояват да бъдат равнопоставени на останалите отрасли в хранителната индустрия, които ще имат възможност да получат европейско финансиране по програмата за развитие на селските райони. Винарите се опасяват, че техните проекти ще останат под черта, защото има приоритетни браншове, които ще получат повече точки при оценяването на проектите им. По новата селска програма ще бъдат стимулирани повече производството на плодове и зеленчуци, месо, мляко и етерично-маслени култури.

Отрасълът ни е експортно ориентиран и изнася завършен продукт, който носи имидж на страната, напомниха от лозаро-винарската камара. Повечето компании са предвиждали инвестиции, които да подобрят работата им като се започне от закупуване на бъчви, нови инсталации и изграждане на малки изби.

От камарата настояват винопроизводството да бъде причислено към чувствителните сектори. В противен случай те смятат да сезират Европейската комисия за проблемите си.

Проектите за винопреработка ще са допустими за подпомагане и техният шанс е много голям, каза зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който се включи в дискусията на винарите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване