10/21/15 12:56
(http://pik.bg)

Пловдивските пожарникари демонстрираха новата си техника

Пловдивските пожарникари демонстрираха новата си техника

Спасяване на ранен човек след катастрофа, извеждане на пострадал от пожар от висок етаж и гасене на запалени горива, демонстрираха на пл. Централен днес пловдивските пожарникари, предаде БГНЕС. На демонстрацията присъстваха зам.-министърът на МВР Красимир Ципов и ген. Николай Николов, шеф на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Ситуациите, които бяха разиграни, илюстрираха приложението на новата техника, позволяваща в много по-голяма степен от преди да се окаже бърза и ефективна помощ. 198 спасителни автомобила, подемни средства, автостълби и лични предпазни средства бяха закупени на обща стойност 51 млн. евро по проект на ОП „ Регионално развитие”. С тях работят в момента пожарникарите в 86 града в страната.

Автопаркът е обновен на повече от 92%. Освен ефективни, автомобилите са и икономично, защото са с характеристики Евро 5 и нагоре. Това, от своя страна, води до икономия от горива на стойност около 6 млн. лв. Старата техника се предоставя на общините за доброволните формирования. По други проекти от тази година започва обновяване на сградния фонд на пожарните служби в страната. Пловдив също има този проблем- службата в жилищен район „Тракия” се намира в помещения под наем. В момента се водят преговори с Министерството на отбраната за предоставяне на три големи гаража и административна сграда на Гладно поле.

Освен очевидната икономия на наем, местоположението там е далеч по-удобно, защото е близо до Столипиново, откъдето често идват сигнали. В плановете на Националната служба влиза още реализацията на 6 учебни центъра за подготовка на органите за управление, на екипите на пожарната и на хората. Стойността на този проект по ОП „Околна среда” е 40 млн. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване