10/21/15 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Робот използва изкуствени клетки за навигация

 Поведението и взаимодействието на два вида неврони в мозъка дават на хората и други животни рядката способност да се ориентират чрез изграждане на мисловна карта на заобикалящата ги среда. Сега един робот е получил подобна група от виртуални клетки, за да му помогнат да намери своя път.

Изследователи в Сингапур симулират два вида клетки, известни, че се използват за ориентация в мозъка, така наречените клетки за "място" и "координати", които дават възможност на малък колесен робот да намери своя път в пространството. Вместо да се симулират клетките физически, те създават прост двуизмерен модел на клетките в софтуер. Работата е водена от Хайжоу Ли, професор в Агенцията по наука и A * STAR център за технологии и научни изследвания.

Работата е значителна, защото показва потенциал за машини които да имитират по-сложна активност в мозъка. В роботиката все повече се използват изкуствени невронни мрежи за да се обучават роботи, които да изпълняват задачи, като например разпознаване и хващане на обекти, но тези мрежи не отразяват точно сложността и ловкостта на истинския биологичен мозък.

Клетките за място първо са открити през 1970 г. от Джон О'Кийф, който установява, че те се задействат, когато мишка преминава през определено място в зона. Коодринатните клетки, намиращи се в различна част от мозъка, открити от Мей-Брит и Едвард Мозер през 2005 г., се активират когато животно стигне точка независимо от местоположението и на триъгълна решетка от точки, като по този начин осигурява по-подробно чувство за позиция в пространството.

Сингапурските изследователите тествали подхода на робот в 35 квадратни метра офис. Робота блуждаел наоколо в офис пространството и учените установили, че неговите изкуствени клетки за място и координати функционирали по съпоставим начин с биологичните.

Ориентировачната система все още не е толкова добра, колкото конвенционалната и изследователите казват, че трябва да разработят по-добро разбиране на начина, по който функционират биологичните клетки, за да я подобрят. Въпреки това, те предполагат, че тя може да има някой предимства пред конвенционалните системи, които могат да бъдат объркани от промени в околната среда.

Изследващите изкуствения интелект все повече търсят начини за изследване на мозъка за да прецизират съвременните подходи за обучение на машини. Въпреки това, Ециони от Института Allen отбелязва, че сложността на органа прави прилагането на неврологично изследване трудно. "Ето защо тази работа е вълнуваща", добавя той.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване