10/21/15 07:56
(http://www.klassa.bg/)

Русия ще се разширява

 Президентът на Южна Осетия Леонид Тибилов възнамерява да инициира провеждане на референдум по въпроса за влизането на републиката в състава на Руската федерация.
На среща със съветника на руския президент Владислав Сурков в Цхинвали Тибилов отбеляза, че присъединяването към Русия е отдавнашна мечта за народа в Южна Осетия.
„Днешните политически реалии са такива, че ние можем да направим своя исторически избор. Трябва да се присъединим към братска Русия и за дълги векове за осигурим безопасността и просперитета на Южна Осетия, на нашия народ“, каза Тибилов и допълни, че референдумът, в чийто положителен резултат не се съмнява, ще доведе до обновяване и оживяване на положителните процеси в обществото.
Той подчерта, че всички стъпки по реализацията на резултатите от референдума ще се осъществяват единствено със съгласуване с руската страна.
Русия призна независимостта на Южна Осетия през август 2008 г. след гризинско-южноосетинския конфликт, в който се намеси руската армия. Повечето държави по света не признават независимостта на Цхинвали. През март т. г. Тибилов подписа с руския президент Владимир Путин договор за съюзничество и интеграция със срок 25 години.
През 2008 г. Москва призна и независимостта на друга грузинска автономия - Абхазия, но не такова е отношението на повечето други държави. С властите на Абхазия пък Русия сключи договор са съюзничество и стратегическо партньорство през 2014 г. Той предвижда програма за съдействие на социално-икономическото развитие на републиката на стойност 12 милиарда рубли (курсът е 70 рубли за евро).
През март 2014 г. след референдум, какъвто сега замислят и в Южна Осетия, към Русия бе присъединен Крим - повечето държави по света не признават резултатите му.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване