10/21/15 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Сайт на NASA публикува нови снимки на Земята всеки ден

 Националната космическа агенция на САЩ (NASA) представи няколко удивителни изображения на Земята, заснети от сателита DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), а сега вече ще сме в състояние да се наслаждаваме на фотографиите на спътника всеки ден, пише The Verge. Агенцията стартира нов уебсайт, където ще публикува снимки на DSCOVR всеки ден, показвайки въртенето на Земята за период от 24 часа (http://epic.gsfc.nasa.gov/). 
Сателитът е съвместен проект на NASA и Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединените щати, като основното му предназначение е да наблюдава космическия климат - излъчваните от Слънцето магнитни полета, например, които могат да увредят комуникационните системи на планетата ни. Сателитът е изведен в Космоса на бордана ракета Falcon 9 на компанията SpaceX през февруари и в момента е позициониран на приблизително 1.6 милиона километра - точка на Лагранж 1, където гравитационното притегляне на Слънцето и Земята го поддържа стабилен.
От тази позиция се разкриват и впечатляващи гледки от Земята. За щастие спътникът е оборудван с камера за заснемане на прекрасните гледки, наречена EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera). Камерата всъщност е мощен телескоп, който прави серии от по десет фотографии на Земята на различни дължи на вълната - от ултравиолетово до близко инфрачервено. Червеният, зеленият и синият канал се съчетават, за да се получат цветни изображения с резолюция между 10 и 15 километра на пиксел. 
На уебсайта се публикуват фотографии, заснети от камерата преди от 12 до 36 часа. Тъй като Земята е ярка, изображенията се правят със съвсем късо експониране - между 20 и 100 милисекунди. Снимките са придружени от информация за относителното местоположение на сателита спрямо Слънцето и времето, когато са направени. Всички изображения се архивират, така че можем да проследим различните позиции на Земята през изминалия ден.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване