10/21/15 07:51
(http://www.dnevnik.bg/)

Словения увеличи правомощията на армията заради бежанската криза


Парламентът на Словения прие законодателство рано в сряда, което ще даде на армията повече права, за да може да помага на полицията, охраняваща държавната граница, където се струпаха хиляди бежанци от Хърватия, след като Унгария затвори границата си, предаде "Ройтерс".

Новото законодателство ще позволи на войниците да контролират границата когато няма полиция на място. Армията започна да помага за охраната в понеделник, но засега само в присъствието на полицията.

Повече от 20 хил. души имигранти са пристигнали в Словения от събота сутрин насам в опит да стигнат до Австрия. Най-малко 6 хил. души са прекарали последната нощ в Словения, която им осигурява подслон в бежански центрове.

"В сряда официално ще поискаме от ЕС ... полицейска подкрепа и финансова помощ", заяви премиерът Миро Церар преди гласуването в парламента.

Опозиционните партии заявиха, че правителството трябва да следва примера на Унгария и да направи ограда на границата на Словения с Хърватия.

Длъжностно лице от министерството на вътрешните работи заяви пред "Ройтерс", че не е изключена възможността за затваряне на граничните пунктове, ако потокът от имигранти ескалира.

Опитите на Словения да контролират наплива на имигранти предизвика вторичен ефект на Балканите, където хиляди души останаха блокирани по различни граници.

Най-малко 12 100 имигранти са в момента в Сърбия, заяви премиерът на страната във вторник. Около 6 000 имигранти са влезли в Австрия от Словения във вторник, заявиха от полицията.

През последните два дни Словения, която има два милиона граждани и е най-малката страна по бежанския маршрут през Балканите, разположи 140 войници по границата, за да съдействат на полицията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване