10/22/15 12:28
(http://pik.bg)

Дончев: Всички експерти считат, че бъдещето на европейското финансиране след 2020 година е финансовият инженеринг

Дончев: Всички експерти считат, че бъдещето на европейското финансиране след 2020 година е финансовият инженеринг

Всички експерти считат, че бъдещето на европейското финансиране след 2020 година е финансовият инженеринг. Това каза заместник министър-председателят по европейките фондове и икономическата политика Томислав Дончев, по време на представяне на състава на Надзорния и на Управителния съвет на новосъздадения „Фонд мениджър на финансови инструменти в България”, известен още като Фонд на фондовете, цитиран от „Фокус”.

"Традиционното европейско финансиране е безвъзмездно. Преди години колеги от Европа, казаха, че трябва да се научим да ползваме парите повече от веднъж. Така се появиха финансовите инструменти през вече изтичащия програмен период. През него на първо място е да управляваме много повече средства за финансов инжинеринг, нараснал е делът им, близо 10% от всички пари", заяви Дончев.

По думите му, трябва да се научим да управляваме част от тези пари сами, доколкото е ставало с нашите европейски партньори. "Всички експерти считат, че бъдещето на европейското финансиране след 2020 година е финансовият инжeнеринг", допълни той. Дончев обясни, че за това е взето решението за този Фонд. "Ще прилагаме финансови инструменти във всички сфери, най-приоритетни са малките и средни предприятия, но и при устойчивото градско развитие, регионален туризъм и други", допълни вицепремиерът.

"Трябва да създадем гаранцията, че всички работят по едни правила. Фондът ще гарантира това. Решението да опитаме да управляваме тези пари в проява на самочувствие, не се прави от всички държави. Убедени сме, че това е правилният път", заяви той.

Фондът на фондовете ще управлява ресурса от европейските оперативни програми, предвиден за финансови инструменти през програмния период 2014 - 2020 г. Концепцията за създаването на Фонд на фондовете за общо управление на финансовите инструменти в новия програмен период е нова за България и представлява идеята финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти, да бъдат обединени и да достигат до тях като пакет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване