10/22/15 21:10
(http://www.klassa.bg/)

Доц. д-р Илиан Господинов: Утре за първи път ще има снежна покривка в планините по местата над 1 500 метра

 Утре за първи път ще има снежна покривка в планините по местата над 1 500 метра. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Доц. д-р Илиан Господинов, климатолог в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. „В момента в страната има валежи и е хладно. Не може да се каже с точност кога да очакваме да завали първият сняг”, заяви Господинов. Той посочи, че тази година имаме вероятност зимата да бъде мека, но това не изключва възможността тя да е студена. „Но все пак тази вероятност е малка”, добави той. 
„Това, което прогнозираме са средни температури. Миналата зима средните температури за целия сезон са били между от 1 до 3 градуса в Северна България, в Южна и по Черноморието температурите са били от 2 до 5 градуса. Това са средни сезонни температури на една мека зима. Тази година температурите ще са подобни или малко по-ниски, но отново в рамките на нормални или високи средни сезонни температури”, уточни Илиан Господинов. 
По думите му, в момента има процес с валежи, сравнително обилни в цялата страна. „Времето е хладно, в планините над 1 500 метра ще се образува снежна покривка за първи път този сезон. Сравнително масово във високите части ще се образува снежна покривка”, отбеляза той.
Господинов добави, че това е предварителна прогноза, която предстои да бъде обновена в края на октомври, а по-обоснована прогноза за зимата можем да очакваме в края на ноември, преди началото на самия сезон.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване