10/22/15 07:54
(http://pik.bg)

Ефективни ли са фитнес джаджите

Ефективни ли са фитнес джаджите

Търговският успех на фитнес устройствата е свидетелство за стремежа на обществеността към самоусъвършенстване. Очевидно е че хората искат да бъдат здрави и във добра форма, да имат пълноценен сън и това да им дава самочувствие и увереност.

И все пак, въпреки че продажбите на джаджите за носене се очаква да достигнат до 170 млн. до 2017 година, все още няма научни доказателства, доказващи тяхната ефективност.  Ако търсите отговор на въпроса: „Ефективни ли са фитнес джаджите?“, вижте информацията на Make Use Of.

Каква информация проследяват фитнес джаджите?

Фитнес джаджите  предоставят определени данни, които можем да използваме, за да се грижим по-добре за нашето здраве. С помощта на тази информация, можем да разберем какво трябва да се промени в поведението ни, за да предотвратим развитието на различни заболявания. Ние можем да вземаме решения в реално време въз основа на потока от данни, които тези джаджи ни  предлагат.

Досега всички фитнес устройства, които се продават са впечатляващи. С тяхна помощ можем да събираме данни за нашия сън, сърце, нивото на стрес, телесна температура, калориите които горим и така нататък. Всички данни могат да се синхронизират в облака и да се визуализират чрез великолепни графики и диаграми.

Когато погледнем към по-общата визия обаче, ще установим че в момента устройствата на пазара са в съвсем начално развитие. Бъдещето ще ни донесе още по-вълнуващи джаджи. Така например, Google скоро ще предлагат контактна леща, която ще може да проследява нивата на кръвна захар в организма ни. Нано-сензори които ще се пускат в кръвта ни ще търсят симптоми за ракови заболявания. Потта също ще предоставя информация за здравето ни повече, отколкото можете да си представите. Но всички тези иновации ще са напълно безполезни, ако хората нямат нужната мотивация да се ползват от тях.

Имат ли потребителите нужната мотивация да се ползват от фитнес джаджите?

Изследваният показват, че една трета от хората спират да използват фитнес джаджите само след шест месеца след закупуването им. Този поток от данни уморява и стресира хората, особено когато те не виждат бързи резултати от усилията, които полагат за да подобрят ситуацията.

Какво трябва да се промени?

В крайна сметка не всеки човек може да е лекар, дори и само на себе си. Данните, които предоставят тези устройства са сложни и объркват хората, които нямат опит в тази област. Ето защо нещата трябва да се опростят за крайния потребител, а сложните здравни данни да оставим за лекарите, които знаят как да ги разчитат и как да ни помогнат. В бъдеще трябва да се изгради изцяло нова здравна система и разбира се, да се промени манталитета ни. Здравните данни трябва да се синхронизират в облака и при нужда лекарите да имат достъп до тях, за да могат да ги проследят и достигнат до правилното лечение и диагноза.

Освен това, важно е всеки човек да разбира цената на здравето си и да е готов да я плати. Никой, дори и една изключително интелигентна джаджа не може да ни направи по-здрави и силни, ако ние самите не искаме това.

Източник: digital.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване