10/22/15 22:14
(http://www.klassa.bg/)

Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София: Промяната не трябва да спира - софиянци, гласувайте!

 След 4 години столицата ще е с обновени квартали и пуснат трети лъч на метрото

- Г-жо Фандъкова, каква ще бъде София след 4 г., ако столичани отново ви гласуват доверие?

- Хората видяха как работим. Зададохме посоката за промяна на града и подобрихме базовата инфраструктура със строителството на метрото, естакадите, ремонтите на основни улици и булеварди, реконструкцията на паркове и новите детски градини. С тях подобряваме условията на живот в цели квартали. Ще продължим реализацията на тези стратегически проекти. Новият ни приоритет са инвестициите по-близо до домовете на хората. След 4 г. София ще има поне още 12 км метро. Реалистично е и третият метродиаметър да е изцяло изграден. Той ще свърже кварталите “Левски Г”, “Хаджи Димитър”, “Красно село”, “Овча купел”, част от “Горна баня” и метрото ще заеме 50% от градския транспорт. Имаме проект за още 270 нови автобуси и електробуси. Целта ми е София да се развива като зелен град във всички сфери - транспорт, инфраструктура, строителство с енергийна ефективност и зелена система. Най-важното е след 4 г. да има видимо подобрение в кварталите. Това ще стане с ремонт и изграждане на улици, тротоари, осветление и повече възможности за спорт на открито и детски площадки. Готова съм с програма за подмяна на 60% от уличното осветление с енергийноефективно и изграждане на места, на които няма такова. Имаме проекти за още 25 детски градини, ремонт на общинските театри, културни институти и социални домове.

В “Овча купел”,

“Младост” и

“Дружба”

планираме

нови паркове

Тази година ще е готова и част от първия изцяло нов парк “Възраждане”. София има нужда от още много работа и наложеното темпо не трябва да спира.

- Кварталите са ви приоритет, но откъде ще започнете?

- Хората трябва да знаят, че графикът на програмата за обновяване на кварталите зависи и от районните кметове, които също ще се избират. Проектите, които реализираме, са комплексни и целят по-добри условия за живот, отдих, спорт и култура. Програмата ще обхване цяла София. Обектите за кварталите ще задават районните кметове.

- И отляво, и отдясно твърдят, че има София на жълтите павета и на крайните квартали. Как ще отговорите?

- С факти. Метрото свързва райони като “Надежда”, “Дружба”, “Младост”, “Обеля”, “Люлин”. Това не е центърът. Там има и нови булеварди, тротоари, детски площадки. Новите автобуси се движат също в кварталите, в които живеят стотици хиляди хора. Северният парк не е на жълтите павета. Новите детски градини и училища са по кварталите. Само в с. Герман инвестирахме 5,5 млн. лв. в ново училище, детска градина и спортна площадка. Внушенията, че се работи само в центъра, не отговарят на истината и са съзнателен опит на опонентите да разделят гражданите. Избори вероятно могат да се спечелят с разделяне, но милионен град не може да се управлява така. Вярвам, че софиянци виждат промяната в града.

- Казвате, че резултатите ви са видими – метрото, булевардите, детските градини. Но пропадна новият участък на бул. “Ал. Малинов”. Ще завишите ли още изискванията към строителите?

- Реконструирахме 130 км улици и има места, на които има допуснати дефекти от изпълнителите. Въведохме ясни механизми за контрол - при некачествено изпълнение те са длъжни да отстранят дефектите за своя сметка и налагаме санкции. Изискваме 5 г. гаранция за пътна мрежа и 10 г. за мостове. В този период всички проблеми се отстраняват за сметка на изпълнителя. Задържаме и банковите гаранции. За бул. “Ал. Малинов” поисках санкции за изпълнителя и за фирмата, която упражнява надзор и отговаря за качеството. Кадрите също са много важни и бизнесът трябва да инвестира в подготовката им. Ще засилим контрола върху строителния надзор на обектите.

- С увеличаването на бежанците сигурността е на преден план, не само в кварталите с центровете за настаняване, но и в центъра, на част, от който вече му казват “Малката Арабия”. Какво ще предприемете?

- Присъствието на полицията създава по-голямо усещане за сигурност. Затова поисках допълнителни патрули в рисковите зони и центъра. Преди 2 г. при засилването на бежанската вълна започнахме да изграждаме видеонаблюдение и осветление в тези зони. Включваме още 90 обекта тази година в системата за видеонаблюдение - бул. “М. Луиза”, Централна гара, Борисовата градина и др. Свързахме системата с тази на полицията. Камери ще има и на 160 кръстовища, част от системата за управление на трафика. Тя също ще е свързана с полицията. Съдействаме на непрекъснатите полицейски проверки за нелегални имигранти и борбата с трафика на хора. Първи създадохме общинска полиция. Борбата с престъпността обаче е ангажимент на МВР. Най-важна е добрата координация между общината и МВР.

- Често обвиняват общината, че не се допитва до гражданите за проектите. Кажете повече за платформата, която предлагате?

- Трябва да ползваме информационните технологии, за да включим

повече граждани

в обсъжданията

на важни проекти

Няма как да събереш всички софиянци в една зала, по което и време да е обсъждането. Затова създаваме специална интернет платформа. Подготвяме промени в наредбата за обществените обсъждания, за да може повече активни хора да участват. Разчитаме и на независимите експерти. Вече работи и експертен съвет, който разглежда всички предложения за паметници. В него са художници, архитекти, историци. Така получаваме професионално мнение за визията на града.

- Изборите дойдоха, но сякаш липсваше дебат за развитието на София. Вас устройва ли ви това и как си го обяснявате при 21 кандидати за кмет?

- Имам ясна програма и визия за града, която се повтаря и от опонентите ми. Това доказва, че пътят, който поехме, е добрият за София. Освен внушения и манипулации не чух сериозни нови идеи за града. Надявам се хората да оценят факта, че

София трябва

да продължи

да се развива

Няма време за губене. Темпото, което наложихме, трябва да се ускори, за да имаме по-бързо град, в който да живеем по-добре.

- Готви ли се манипулация на вота, както твърдят опонентите ви?

- Когато някой има съмнения или данни, трябва да информира органите на реда. Нека хората, които имат отношение към града си и искат да участват в промяната му, да излязат да гласуват не само за кмет, но и за общински съветници, районни кметове и в референдума. Високата активност ще обезсмисли всякакви опити за манипулации.

- Смята се, че битката за София е предрешена и в понеделник новият-стар кмет ще е Йорданка Фандъкова. Чувствате ли се сигурен победител?

- Няма предрешени избори. Тези внушения целят да демотивират хората да гласуват. Нека софиянци не се поддават и да кажат с гласа си как да се развива столицата ни.

- Ниската избирателна активност ли е най-голямото ви притеснение?

- Да. Тя помага на тези, които нямат идеи за града, а разчитат на хора, които биха продали гласа си. Вярвам, че софиянци са активни и ще гласуват.

- Често казвате “отбор”. Защо не само кметът, но и отборът му е важен за града?

- Колкото и да е силен кметът, колкото и добри идеи да има, за да се случат, трябва да се приемат от общинския съвет. Затова е много важно в СОС да има ясна отговорност. Софиянци помнят времената, в които мнозинствата бяха по интереси. На това дължим разпродаденото на безценица общинско имущество, заменките на детски градини срещу няколко панелки, презастрояването в кварталите. Но днес никой не иска да поеме отговорност за тези времена. Затова хората трябва да знаят, че решенията за града се вземат и от общинския съвет. Нека да преценят добре и да направят своя избор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване