10/22/15 07:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Магистрала "Струма" стига днес до Благоевград


Магистрала "Струма" от днес по обед ще стига до Благоевград. Официалната церемония по пускането на Лот 2 на аутобана, започващ при Дупница, ще бъде в 12 часа на входа на града.

Новата отсечка на "Струма" е с дължина 37.5 километра и изграждането и струва 358.722 млн. лв. с ДДС, усвоени от консорциум "Струма - лот 2", в който участват "Импреза" АД, Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, България и "Пътстрой – 92" АД, България.

С пускането на Лот 2, завършената част на магистралата става 69 километра. Договорът за строителство на отсечката от Кресна до Сандански вече е подписан и строителството ще може да започне през следващата пролет. Цената на 23.6-киломентровата част е 255.8 млн. лв., но може да нарасне по договор и до 281 млн. лв.

Проектирането и строителството ще се извършат от консорциум "Струма – лот 3.3", който се състои от "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой-92", "Главболгарстрой" и "Геострой".

До края на годината проектантът трябва да е готов с окончателния вариант на най-сложния участък на "Струма", от Благоевград до Сандански, част от който е Кресненското дефиле. Отсечката е с дължина 22 км и трябва да е готова най-късно през 2022 г.

Днес в 10 часа е официалната церемония и по откриването на директното трасе на участък едно от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Той е между пътен възел "Люлин" и моста над р. Какач, и е с дължина три километра.

Стойността на проекта е 47.82 млн лева с ДДС. Изпълнител на строително-монтажните работи е обединение "Трейс СОП".

Днес ще бъде направена първата копка и на изграждането на участък две на Западната дъга (отсечката от моста на р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента). Изпълнител на тази отсечка, която е дълга малко на пет километра, е сдружение "Европейски пътища", като стойността на договора е почти 102 млн. лева.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване