10/22/15 21:02
(http://www.klassa.bg/)

Москва прави танкове с изкуствен интелект

 В МДТУ (Московски държавен технически университет) „Н.Е.Бауман”, считан за Алма матер на руската робототехника, е обсъдено правното осигуряване при създаването и развитието на роботизирани комплекси с военно предназначение, включително танкове с изкуствен интелект, за които беше направена демонстрация. Организатор на срещата е комитетът към Съвета на федерацията по отбрана и сигурност, пишат руски медии.

Анализът на съвременните войни свидетелства, че робототехниката активно се внедрява във форми и способи за водене на бойни действия, а държавата не винаги успява нормативно за регулира този процес, отбеляза Виктор Озеров, председател на Съвета. „Необходим е отработен механизъм, включително и в областта на законодателството. Няма нужда да се бърза, тъй като роботизираните комплекси в руската армия не са много. По-важно е да се обсъди въпросът за хуманността при използване на роботите на бойното поле“, изтъква Озеров.

Военното ведомство е разработило и съгласувало концепция за развитието на робототехниката в руската армия до 2030 г. на базата на нормативни документи. Създадена е и комисия за разработка и намаляване на типовете и унификация на комплексите. Работи се по въвеждане на държавни военни стандарти и технически изисквания към робототехниката.

Световната тенденция сочи, че отначало се внедрява технологията на дистанционното управление, а след това се разработва технологията на изкуствения интелект.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване