10/22/15 21:12
(http://www.klassa.bg/)

Някои земни бактерии биха могли да живеят в океана на луната Европа

 Идеята за живот в океана на една от луните на Юпитер може да изглежда странна и вероятно невъзможна. Серия от лабораторни тестове обаче доказват, че някои земни бактерии биха могли да се приспособят към соления, богат на сулфати океан, който се смята, че съществува под ледената обвивка на Европа, пише Discovery News. Освен глобалния течен океан, Европа, чийто диаметър е една трета от диаметъра на Земята, има наситено с желязо ядро и скалиста вътрешност. Това осигурява както химична среда, така и енергийни ресурси за поддържане на живот. 
Измервания на сондата Galileo на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) показват, че океанът на Европа е богат на магнезиев сулфат, наред с други соли. Това е накарало учените да си зададат въпроса колко успешно някои бактерии, които живеят при сурови условия на Земята, биха се адаптирали към още по-екстремните условия на Европа. 
Астробиологът Сандра Рамирез от Мексиканския автономен университет и колегите й са тествали три бактериални вида - Bacillus pumilus, Halomonas halodurans и Salinibacter ruber, при различни концентрации на натриев хлорид, магнезиев хлорид, натриев сулфат и магнезиев сулфат. Изследователите са установили, че трите бактерии биха могли да се приспособят към среда с висока концентрация на соли. Една от тях - Salinibacter ruber, е показала особено предпочитание към магнезиевия сулфат. Първоначалните експерименти показват, че океанът на Европа би могъл да поддържа форми на живот, които познаваме, въпреки екстремните температура, киселинност, налягане и соленост, заключват учените. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване