10/22/15 13:54
(http://pik.bg)

Орлов мост вече и в Разград

Орлов мост вече и в Разград

Разград вече си има Орлов мост. Скулптурните фигури на двата орела бяха поставени на обновения Панчов мост от служители на Общинско предприятие "Ремонтстрой".

Автор на пластиките е проф. Стефан Лютаков, който също присъства на събитието. Той отбеляза, че е много доволен от резултата и счита, че двата орела добре ще се впишат точно на този емблематичен за града мост.

"Смятам, че орлите са реалистично изработени, стремял съм се да изглеждат автентично, а не агресивно, но и да не са орли, които можем да видим навсякъде", коментира проф. Лютаков, цитиран от БТА.

Затова по думите му при направата им не е ползвал чужди модели. Птиците са излети от бронз, изработени са в леярната в Сопот.

Дължината на двата орела с разперени криле е по 1.80 метра. Височината им заедно с постаментите е близо 4 метра. От общината обясниха, че за бронзовите птици ще бъде изградено и специално осветление. Скулптурните фигури на орлите са поставени по двата диагонала на моста, на другите два има бетонни топки.

Преди пет години на моста над Бели Лом до пощата в Разград бяха пък поставени скулптури на два каменни лъва, изработени от възпитаници на Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване