10/22/15 07:52
(http://pik.bg)

Пет трика за подобряване качеството на зимните снимки

Пет трика за подобряване качеството на зимните снимки

Зимните снимки са особено забавни. Те улавят всички страхотни моменти със семейството и приятелите ни по време на многобройните зимни празници. И независимо дали използвате смартфон или скъп фотоапарат, резултатите може наистина да са много впечатляващи. 

Може да разгледате тези 5 трика за подобряване качеството на зимните снимки, към които насочват вниманието ни от PC World и да ги тествате.

1. Vignette ефект 

Tова е ефектът, при който границите на изображението постепенно потъмняват към ъглите. В зимните снимки обаче присъства много бяло и сиво, и тъмните ръбове ще изглеждат доста зловещо. Така че, вместо това използвайте бели ръбове. Имайте предвид, обаче че този трик няма да даде добри резултати, ако вашата снимка е с ярко синьо небе.

Много от онлайн редакторите за изображения, като например Pixlr, имат Vignette филтър. Можете да го изберете, да зададете желания от вас цвят – бяло в този случай – и след това да настроите каква част от снимката да обхване филтъра.

2. Adjustments менюто

Ако деня в който сте снимали е бил облачен, то всичко ще придобие сив нюанс. Така ако сте искали например, да покажете цветните коледни светлини, те може да не блестят в снимката, колкото сте искали. Време е да използвате „Adjustments“ менюто. Увеличаването на настройката за контраст ще направи тъмните области-черни и белите зони по-бели. Това ще даде на изображението малко повече мощност. Ако има цветове в сцената, на които искате да помогнете да се откроят от черните, белите и сивите, то увеличете „Saturation“ настройката. Само не запомнете че не бива да се прекалява с това, защото снимките ви ще изглеждат смешно. Всяка снимка е уникална, така че ще трябва да си поиграете и да намерите правилният баланс на настройките. Можете също така да експериментирате с други филтри и настройки, които ви предлага фото редактора.

3. Подобрете динамичния обхват

Изображенията с високо динамичен обхват станаха много популярни през последните години, благодарение на компютърните програми, които улесняват създаването им. По принцип, едно HDR изображение комбинира снимки на една и съща сцена с различни нива на експозиция в едно изображение. За зимна сцена, особено през нощта, това може да доведе до невероятни резултати.

 

За най-добри резултати, снимайте със статив, така че да можете да уловите една и съща сцена всеки път. След като сте заснели множество изображения на различни нива на експозиция, можете да използвате безплатна програма, като Luminance HDR или Fotor за да ги превърнете в HDR изображения.

 

А ако вече имате снимка, на която искате да подобрите динамичния обхват, можете да използвате корекция на експонацията в Pixlr или други редактори за създаване на три или повече снимки, но резултатът няма да е толкова добър.

4. Tilt-shift

Tilt-shift фотографията се осъществява с помощна та Tilt-Shift обектив (или възможността на обектива за промяна на фокусната му равнина или перспективата, както при средния и големия формат). Tilt-shift фотографията стратегически замъглява снимката, за да се създаде фалшива дълбочина на полето. Това ви дава илюзията, че заснежената гора или къщата например, са супер малки. За щастие този ефект може да се постигне не само с използването на Tilt-Shift обектив, но и с Pixlr и други фото редактори, които имат Tilt-Shift филтър.

5. Снимайте към слънцето

През повечето време от годината, разумно е фотографа да остави слънцето зад гърба си, така че сцената да получи много светлина. В противен случай, ако се снима срещу слънцето, хората в снимката ще са само силуети.

 

През зимата е по-различно. Тъй като слънцето е ниско на хоризонта, неговата светлина преминава през много по-дебел слой от атмосферата и реално до земната повърхност достига по-малко светлина. Така че, когато се снимате на открито през зимата, не се страхувайте да насочите фотоапарата към слънцето дори и през най-слънчевите зимни дни. Може да бъдете изненадани с някои красиви и запомнящи се снимки!

Източник: digital.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване