10/22/15 01:57
(http://pik.bg)

Плевнелиев: Статуквото срещу референдума е много силно

Плевнелиев: Статуквото срещу референдума е много силно

2015 година е година на местните избори и на референдума, 2016-та е година на президентските избори. През 2016 година ще декларирам ясно своите намерения. Народът не очаква една година преди изборите президентът им да си прави тънки сметки. Това каза в интервю за Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев.

На въпроса дали има сила за следващ мандат Плевнелиев заяви само, че България е важна. Президентът заяви, че статуквото срещу референдума е много силно. В годините на прехода сме свидетели на едно порочно явление – а именно, управляващите променяха законодателството преди изборите в своя полза. В годините на прехода референдумът е големият отсъстващ. Време е да променим това, заяви Плевнелиев. Питай народа, чуй го – така хората ще разберат, че държавата е на тяхна страна, заяви още държавният глава и обяви, че статуквото срещу референдума е много силно.

42-ото Народно събрание по най-арогантния начин отказа да инициира референдум, след това видяхме как в 43-ото Народно събрание въпросите бяха окастрени, припомни президентът. На въпрос дали неприемането и на трите предложени въпроса за референдум е нож ГЕРБ, а и от партньорите от Реформаторския блок, Плевнелиев каза, че не влага излишни емоции, но търси смисъла. Смисълът е, че народът иска референдум и иска да бъде питан по смислени въпроси. Електронното гласуване няма да измести нормалното гласуване, то просто ще го запълни, допълни държавният глава. Според него не е достатъчно само да има европейски закони в една държава, не е достатъчно да изкопираме всички европейски институции и да ги въведем в една държава. Примерът е България. Въпреки това, тези държави може да бъдат превзети от статуквото и да бъдат обслужвани от него.

Големият двигател на демокрацията може да бъде само гражданското общество, убеден е Плевнелиев. Ако българите седят вкъщи и се оплакват, че един тесен кръг от хора определят техните съдбини, могат в неделя да излязат и да гласуват на референдума, призова Росен Плевнелиев. Всеки референдум трасира пътя на повече демокрацията, категоричен бе той. Аз съм независим президент. Вярвам, че трябва да има морал в политиката. Вярвам, че ценностите са важни, категоричен бе Росен Плевнелиев. Той каза, че никога не е влизал в медийни теми и не търси медиен комфорт. Не очаквайте пред мен в президентската институция да се правят каквито и да е коалиции. Те ще се правят в парламента, те ще се правят някъде по резиденциите, но докато аз съм президент, тук не, заяви Плевнелиев.

Попитан дали има намерение да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) за бежанската криза, държавният глава отговори, че такъв планира да се проведе, но тогава, когато имаме готовност съответните компетентни институции и министерства да го направят. Той ще бъде по още по-важна и стратегическа тема за България, свързана с промените в геополитическата и геостратегическата среда за сигурност.

България е поставена в риск, така както всяка една друга държава, каза още Плевнелиев по повод мигрантската вълна. Запитан какъв би бил ходът ни, ако 200 хил. души преминат границата от Турция и влязат в България, Плевнелиев каза: Към момента България върши добре работата на границата. Към момента ние нямаме индикации, че отношенията на турските ни партньори ще се променят. Търсим общоевропейско решение и България ще бъде част от това решение, заключи Росен Плевнелиев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване