10/22/15 17:22
(http://www.dnevnik.bg/)

Русия е заподозряна в удари по болници в Сирия (видео)


Поне три сирийски болници са били бомбардирани от руски военни самолети, след като Москва започна кампанията си срещу "Ислямска държава", съобщиха лекари и международни наблюдатели, цитирани от в. "Гардиън". 

Това е информационна димка, коментира говорителката на руското външно министерство. "Изобретателността на медиите е възхитителна. Обръщам внимание, че те се позовават на Сирийската обсерватория по правата на човека, базирана в Лондон. А, както знаем, от Лондон е "много удобно" да се обяснява какво става в Сирия, без да си на място и без възможност да събираш информация на терен", каза Мария Захарова.

Тя напомни, че ведомството ѝ неведнъж е обръщало внимание на дейността на тази организация, "но за много медии тя служи като проверен и надежден източник на информация, въпреки че през последните пъти бяха опровергани толкова много от твърденията ѝ".

Поне 12 души са станали жертва на атака срещу болницата в град Сармин в провинция Идлиб вчера. Смята се, че трима от тях са медици, допълва "Гардиън".

Видео, заснето по време на атаката от член на сирийската Гражданска защита, показва моменти от нападение, за което се предполага, че е от руската авиация.



Този е само един от трите удара срещу медицински заведения в последната седмица, съобщи председателят на Съюза на организациите за медицинска помощ в Сирия Зедун ал Зуби. Другите две нападения са били извършени в клиники в провинция Алепо.

"През последните три-четири седмици въздушните удари станаха много точни, много прецизни и много интензивни, твърди той. Ситуацията напоследък е ужасна, броят на хората, напуснали домовете си, е много по-висок, а говорим за хора, които са свикнали с войната".

Програмният директор на благотворителната организация "Лекари за човешките права" (Physicians for Human Rights) Уидни Браун заяви, че Русия върви по стъпките на президента Башар ал Асад. "Няма извинение за тези нападения. Твърдението, че се бориш срещу терористи, не оправдава нарушенията на военното право, което защитава медиците. С тези си действия Русия разрушава болници и застрашава пациентите и лекарите."

От 2011 г., когато започнаха протестите срещу режима на Асад, организацията е документирала 307 нападения срещу клиники и общо 670 загинали медици. "Сирийските правителствени сили са виновни за над 90% от тези атаки, всяка от които е военно престъпление", твърди Браун.

"Светът трябва да се разгневи точно толкова, колкото и за случилото се в Афганистан", каза Халед Алмиладжи, директор на хуманитарната организация "Медицинска помощ за Сирия". "Гневът не трябва да бъде насочен само към Башар, който се държи нечовешки с нас, а и към руснаците, които са също толкова лоши, но се целят по-точно."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване