10/22/15 13:07
(http://www.klassa.bg/)

Фирма производител на майонеза заблуждава потребителите

 «Основният белег на нелоялните търговски практики е, че се касае за прилагане на някакъв тип заблуда от страна на търговеца спрямо потребителя или пък се премълчава важна информация, която трябва да бъде представена на вниманието на потребителя.», това казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

 

 

Конкретен пример за това е заблуждаващата промоционална реклама на марка «Олинеза» с надслов «-15%». В случая с „Олинеза“ КЗП е констатирала, че има заблуждаваща информация, която се е разпространявала и по този начин потребителите са ставали жертва на нелоялна търговска практика. Причината е, че не може да се каже, че навсякъде, където се разпространяват тези продукти, те се продават с такъв процент намаление, какъвто е анонсиран. Такова обаче било посланието на рекламата - в този случай това е съществото на нелоялната търговска практика.

 

 

Макар и да има жалба от страна на «Олинеза» срещу заповедта на КЗП за незабавно спиране на практиката в съда, търговецът е преустановил нарушението и вече няма билбордове с рекламното послание и други източници. Очаква се съдът да се произнесе с глоба, а Димитър Маргаритов прогнозира тя да е в размер близък до макскимума - заради широко популяризираната кампания.

 

«Всяка от практиките подлежи на отделна санкция, като – освен забраната за прилагането й в бъдеще, законът предвижда и санкция до 30 000 лв., а при повторно нарушение тя може да достигне до 50 000лв.
», казва още председателят на КЗП.

 

Оказва се, че анонсирането на проценти намаление е често практикуван от търговци и производители начин за привличане на клиенти към определени продукти. В някои случаи откровено информацията не е вярна, а в други случаи тя е непълна, което също е основание за констатиране на нелоялна търговска практика, както в случая с марка «Олинеза».

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване