10/22/15 08:08
(http://www.dnevnik.bg/)

Шефът на Bank of England защити членството на Великобритания в ЕС


Управителят на централната банка на Великобритания Bank of England Марк Карни даде положителна оценка на членството на страната в Европейския съюз, но предупреди, че блокът трябва да се отнася справедливо към страните, които не са членове на еврозоната, предаде "Ройтерс".

Британският премиер Дейвид Камерън планира да проведе референдум преди края на 2017 г. дали страната да остане в ЕС. Последните проучвания на общественото мнение показват, общественото мнение е разделено по въпроса.

"Като цяло членството в ЕС прави по-открита и по-динамична британската икономика, но наред с това създава някои предизвикателства за валутната и финансовата стабилност, които банката трябва да преодолява. Досега сме успявали да се справим с тях", каза Карни по време на реч в Университета в Оксфорд.

Заради чувствителността към въпроса за членството на Великобритания в ЕС, Карни подчерта, че не изброява плюсовете и минусите на членството, а говори за влиянието му върху дейността на централната банка.

Великобритания може би е най-големият печеливш от единния пазар на 28-те страни в ЕС, каза той.

В коментар за имиграцията, той заяви, че свободният трудов пазар може да стимулира растежа и да попълни недостига на квалифицирани специалисти.

Великобритания не е защитена от рисковете, произтичащи от Европа - тя понесе икономически щети, когато големите й търговски партньори в еврозоната затънаха в дълговата криза през последните години, продължи Марк Карни. "В резултат на по-голямата интеграция в ЕС и на кризата в еврозоната, предизвикателствата пред икономическата и финансовата стабилност във Великобритания се засилиха", каза той.

Карни заяви, че ЕС трябва да заити интересите на страните извън еврозоната като Великобритания при изготвянето на правилата за финансовия сектор на фона на все по-голямата интеграция в еврозоната.

Великобритания, която има най-големият банков и финансов сектор от всички страни в Европа, е в конфликт с блока заради ограниченията за бонусите на банкерите и плановете да се разреши на банките да превръщат дългови задължения в капитал.

Дейвид Камерън се опитва да реформира отношения на Великобритания с ЕС преди провеждане на референдума.

Речта на управителя на централна банка бе приветствана от привържениците на оставането на Великобритания в ЕС, които я възприеха като силно потвърждение на аргументите им, отбелязва "Ройтерс".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване