10/22/15 16:04
(http://pik.bg)

Шефът на НАТ Цветан Филев: Досега винаги сме постигали резонните си искания по интелигентен начин!

Шефът на НАТ Цветан Филев: Досега винаги сме постигали резонните си искания по интелигентен начин!

Сигнално писмо до премиера Борисов и земеделския министър Десислава Танева са изпратили от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) заради обсъжданите в общественото пространство минимални осигурителни прагове за 2016 г. и изявлението  на министър-председателят пред медиите. Това съобщи за „Стандарт” Цветан Филев, председател на НАТ-2010.

„Призовавам отговорните институции да покажат държавническо поведение и да вземат правилното решение минималните осигурителни прагове и доходи на тютюнопроизводителите да не бъдат променяни през 2016 г. и да останат на нивата от 2015 година - 300 лева на месец”, пише в писмото.

От организацията настояват да не се всява напрежение в сектора точно преди старта на изкупната кампания и за реколта 2015 г. и да се създаде спокойна среда за работата на българските тютюнопроизводители.

Цветан Филев е председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите.

- Трябва ли осигурителните прагове в сектор „Тютюн” да останат без промяна и защо?

- Трябва да има изключение за тютюнопроизводителите и да не се вдига техният минимален осигурителен праг, а да остане на нивата, които успяхме да договорим в края на 2014 г. с правителството. Тогава се споразумяхме лично с премиера прагът да е 300 лв. и държим и през 2016 г. да остане толкова. Като браншовик не виждам причина за вдигането на осигурителния праг, както вече се говори в публичното пространство. Чух и изказването на Борисов, че не трябва да се прави изключение за тютюнопроизводителите.

Аргументите, за да остане осигурителният праг същият, са много. Сектор „Тютюн” е много специфичен. Тютюнът се отглежда главно в бедни, погранични райони на страната, в областите Кърджали, Хасково, Благоевград, Смолян, Благоевград, Монтана, Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Русе. Все области с нископродуктивни почви, предразполагащи единствено отглеждането на тютюн. Алтернатива на тютюна там няма.

Другият аргумент е, че тютюнопроизводителите, които са 20 на сто от производителите в страната, предимно са дребни и малоимотни земеделски стопани. Те обработват средно по 5-6 дка земя с тютюн. Затова не могат да кандидатстват по почти никакви мерки и схеми за подпомагане. Ежегодно българските тютюнопроизводители срещат трудности при реализирането на продукцията си и получените средства едвам им стигат за препитание. Затова бе правилно решението на министър Калфин да се направи компромис за тютюнопроизводителите.

- Как ще се отрази на бранша вдигането на осигурителния праг?

- Тютюнопроизводителите ще бъдат изправени пред дилемата дали да останат да работят на светло или спрат и да чакат социални помощи от държавата, или пък още по-лошо – да влязат в сивия сектор, който е бич за страната и от бранша не желаем това. Вдигането на осигурителния праг на наетите в сектора работници с 7,5 на сто ще убие бизнеса. Това ще увеличи сивия сектор, защото работниците няма да бъдат наемани. 

- Кога ще започне изкупната кампания?

- Ежегодно тя стартира през ноември и приключва до края на февруари. 

- Каква е прогнозата Ви за реколта 2015 г.?

- Ще има спад в количеството спрямо 2014 г., когато бяха произведени 29 хил. тона тютюн. Реколта 2015 ще е с 20 на сто спад в количеството – 23 хил. тона. Причините за спада са 2 – сухото лято и отказването на много от тютюнопроизводителите от това производство. Сухият климат обаче ще допринесе за по-доброто качество на тютюна. Цената на тютюна се определя от самата тютюнева суровина. Добрите тютюнопроизводители, спазили качествените изисквания, ще получат добра единична цена за килограм. Тези, които не се стараят за доброто качество, ще  получат посредствени цени. 

- Има ли ръст на оборотите и цените в сектора?

- Не мога да кажа, защото стартът на изкупната кампания предстои. Това ще може да се каже през март 2016 г.

- Според Калфин има намаление на средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата в сектора. Така ли е?

- Вярно е. Това се дължи на спада на реализираните количества и на принудата на част от земеделските стопани да работят в сивия сектор и да укриват доходите си. Ние се стремим секторът да излезе изцяло на светло. Работим усилено в борбата със сивия сектор и контрабандата. Искаме ежегодните приходи в сектора от 2 млрд. лв. да нараснат до 2,5 млрд. лв., а защо не и до 3 млрд. лв.

- Ако не бъде направено изключение за тютюнопроизводителите, какви мерки ще предприемете?

- Ще направя всичко възможно да разрешим този казус по интелигентен и европейски начин. Надявам се на разбиране от страна на родните институции – Министерски съвет и премиера Борисов. На този етап не сме коментирали вариант за следващи действия, защото се надяваме на добър диалог. Досега винаги сме постигали резонните си искания по интелигентен начин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване