10/23/15 09:28
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов: Ние пари за избори не даваме (допълнена)


ГЕРБ не дава пари за избори, дори и за телевизиите. Това обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обясни, че това е така, защото на партията не й трябват гласове при 1 млн. души електорат.

"Истински се надявам в някое село да не се подведат да направят нещо извън санкцията на партията. На нас такива гласове не ни трябват, когато имаш милион избиратели", застрахова се премиерът и подчерта, че "има какви ли не села и паланки, а от едно село такова петно може да ти излезе"...

По данни на Института за развитие на публичната среда, цитирани от "Капитал", обаче, към началото на октомври ГЕРБ са дали 16.6 хил. лв. за телевизионна предизборна реклама в "Канал 3", в която акционер е депутатът Делян Пеевски. Партията е рекламирала най-много в парично изражение след БСП и в "24 часа" и "Труд". 33 хил. лв. са дадени за радиореклама, според същите данни.

По повод изявлението вчера на лидера на ДПС Лютви Местан при закриването на предизобраната кампания на партията, Борисов обяви, че партията му е направила за последната година повече за смесените райони, отколкото е направено за 25 години.

"Ние смятаме, че резултатите от изборите, освен че ще определят кметовете на общините и общинските съветници, ще дадат отговор и на един много важен друг политически въпрос. Това е въпросът кой кой е в българската политика. С какво реално доверие на българските граждани разполага. Засега няма да номинирам политическите сили, които визирам", заяви Местан. По този повод Борисов обясни, че е логично отношението към управляващите да минава през резултата от местния вот.

В отговор на въпрос дали ГЕРБ вече не подкрепя президента Росен Плевнелиев Борисов отрече това и припомни, че при откриването на новия участък от автомагистрала "Струма" в четвъртък двама са били заедно. На въпрос защо тогава ГЕРБ на пракитка не са подкрепили предложението на държавния глава за три въпроса в референдума, премиерът обясни, че и в парламента има хора, "които си имат своите интереси, говорят си с Реформаторите, поемат ангажименти за едно или друго гласуване". Той обаче обяви, че подкрепя референдума и призова хората за същото.

И той подобно на самия Плевнелиев преди ден отклони темата за президентските избори за догодина. Не отрече възможността Плевнелиев отново да бъде издигнат от ГЕРБ за поста, определи и като добро предложението на съпредседателя на Реформаторите Радан Кънев да има обща дясна кандидатура за поста.

За приятелството с Петър Москов

В отговор на въпрос за очевидната му близост напоследък със здравния министър Петър Москов премиерът обясни, че няма нищо нелогично в това Москов да присъства на откриването на магистрала както и днес двамата ще открият ново оборудване в Александровска болница. Обяви, че ще го подкрепи за данъка върху вредните храни. "Аз ще го подкрепя, но му казах хубаво да го огледат, така че да не създадем от нещо добро негатив", обясни Борисов. Той обясни и че двамата "с Пепи Москов" много обичат да се шегуват, а и двамата пушат, "което не е правилно".

На въпрос дали пък финансовият министър няма да се противопостави на такава мярка, каквито индикации се появиха преди ден, Борисов обясни, че на финансовия министър не му е работа да прегръща каквито ад и било идеи, а да пази дефицита, да не дава на министерствата да харчат над лимитите си и приходната администрация да събира повече пари.

Борисов обясни и че няма притеснения за дефицита в бюджета през 2016 г., в проекта е заложено той да бъде 2 на сто от БВП. Въпросът бе по повод двукратното завишение на показателя за 2014 г. след като по препоръка на Европейската комисия към сектор "Държавно управление" бе включен Фондът за гарантиране на влоговете в банките, изплатил гарантираните депозити във фалиралата КТБ.

"Човекът си е свършил работата"

По повод случая, при който в опит да мине българската граница загина предполагаем гражданин на Афганистан, Борисов обясни, че граничният полицай си е свършил работата. "Малшнас, че човекът е загинал, но като се поставиш на мястото на тези полицаи, дебатът отива на по-притеснителната тема. Маса народ от Афганистан идват – най-рисковите групи – млади мъже, които живеят при талибаните, интеграцията на тези хора никак няма да е лесна, защото те не се виждали какво е демокрация", обясни Борисов.

В отговор на въпрос премиерът твърдо заяви, че над страната не е прелитал руски самолет без съгласието на България. "До последно щеше да прелети, до 2 ч. треперехме, казахме недейте да ни провокирате, защото ще трябва да ви свалим и руснаците прекрасно знаят с какво разполагаме и че можем да го направим", разказа той.

По повод изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, че се срамува от думите на Борисов, премиерът посочи, че му е важно, че не само го четат, но и го коментират, с което не могат да се похвалят много хора.

"Няма никакъв разкрач между Рисия и САЩ. Аз нямам разкрач, аз стоя много стабилно вътре в страната си", обясни той на въпрос дали България е по-близо до САЩ или до Русия в ориентацията си. Борисов каза, че не спестява на "американските другари", когато техните централи не могат да балансират енергийната система заради скъпия ток, като и на "руските другари, когато дават най-скъпия газ като за братски народ".

България е в Европа и ние сме с европейците, обобщи позицията си Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване